Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 15 2010

Υπόθεση Altec όπως λέμε ΑΕΓΕΚ;

Υπόθεση Altec όπως λέμε ΑΕΓΕΚ;
Η περίπτωση της ΑΕΓΕΚ είναι χαρακτηριστική για τους μετόχους μειοψηφίας (τους μικροεπενδυτές δηλαδή), που πίστευαν ότι μέσω της προσπάθειας διάσωσης μιας εταιρίας θα μπορούσαν να βγάλουν λεφτά.

Η ουσία είναι ότι, ενώ στον γνωστό κατασκευαστικό όμιλο μπήκαν στο μετοχικό του κεφάλαιο οι τράπεζες και -τηρουμένων των αναλογιών- μάλλον καλά φαίνεται να τα πήγαν, η μετοχή έχει χάσει 83% το δωδεκάμηνο που πέρασε και 93,8% την τελευταία διετία.

Οι τράπεζες πήραν τα περισσότερα ακίνητα και τις γερές συμμετοχές της, ενώ πούλησαν την πλειοψηφία της κατασκευαστικής δραστηριότητας, ψαλιδίζοντας άγρια το ποσό που τους χρωστούσε ο εισηγμένος όμιλος, μειώνοντας και τις πιθανές επισφάλειές τους. Για τους μικρομετόχους, όμως, έμειναν μόνο κάτι... ρέστα από την αρχική επένδυση που είχαν καταβάλει.

Ας δούμε τώρα τι γίνεται στην περίπτωση της Altec: Έχουμε πάλι την είσοδο των πιστωτικών ιδρυμάτων στο μετοχικό σχήμα της, καθώς οι πρώτες κινήσεις... θυμίζουν κάτι από ΑΕΓΕΚ.

Και εξηγούμεθα: Αρχικά, όσα κεφάλαια έβαλαν οι τράπεζες στην ΑΜΚ από τη μία τσέπη τα πήραν σχεδόν όλα από την… άλλη, αφού η εισηγμένη μείωσε τα δάνειά της προς αυτές. Στη συνέχεια, οι τράπεζες ίδρυσαν εταιρία που αγόρασε το μεγάλο ακίνητο της εταιρίας έναντι 17 εκατ. ευρώ. Προφανώς, και τα 17 εκατ. ευρώ από τη μία τσέπη των τραπεζών βγήκαν, από την άλλη μπήκαν...

Λίγο αργότερα τα πιστωτικά ιδρύματα κάλυψαν αναλογικά αύξηση κεφαλαίου ύψους 10 εκατ. ευρώ στην κατά 100% θυγατρική της εισηγμένης Altec Integration (μεγάλα έργα πληροφορικής), αποκτώντας προνομιούχες μετοχές.

Και ενώ οι κοινοί τίτλοι που ανήκουν στη μητρική Altec (άρα και στους μικρομετόχους) είναι μόλις 5.000, οι προνομιούχες μετοχές που εκδόθηκαν και διατέθηκαν στις τράπεζες ανέρχονται σε 100.000, και μάλιστα έχουν και προτεραιότητα μερίσματος 6% επί της τιμής διάθεσης των προνομιούχων μετοχών, ακόμη και για χρήσεις για τις οποίες έχει αποφασιστεί η μη διανομή μερίσματος. Με άλλα λόγια, μετά το dilution της αύξησης κεφαλαίου, οι μικρομέτοχοι έχασαν τόσο το ακίνητο όσο και τη θυγατρική Altec Integration.

Και στο ερώτημα τι τελικά τους απέμεινε, η απάντηση είναι η εμπορική δραστηριότητα της μητρικής, η οποία είναι ζημιογόνος, και η άλλη θυγατρική, αυτή του software, που στο εξάμηνο σημείωσε θετικό EBIT 1,4 εκατ. ευρώ, από το οποίο βέβαια θα πρέπει να αφαιρεθούν τόκοι και φόροι προκειμένου να προκύψει το τελικό αποτέλεσμα.

Και η συνολική αποτίμηση για όλα αυτά είναι το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 21,5 εκατ. ευρώ, επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εταιρίας, παρότι ο τίτλος έχει καταγράψει απώλειες 47% στο ταμπλό του Χ.Α. το τελευταίο δωδεκάμηνο...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v