Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 17 2010

Σφηνάκια για Τρ. Κύπρου, S&B και... "ροζ" κουίζ

Σφηνάκια για Τρ. Κύπρου, S&B και... ροζ κουίζ
Τράπεζα Κύπρου: Μέχρι και τα τέλη της επόμενης χρονιάς (γ΄ ή δ΄ τρίμηνο) προέβλεψε η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου ότι θα αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ελληνική αγορά.

Αντίθετα, στην κυπριακή αγορά θα αρχίσουν να σταθεροποιούνται μετά το α΄ τρίμηνο του 2011.

Όλα αυτά μετά την αύξηση των προβλέψεων στο γ΄ τρίμηνο της φετινής χρήσης συνεπεία της επιτάχυνσης του ρυθμού δημιουργίας μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όσο για το ρίσκο ομολόγων η Κύπρου έχει μικρή έκθεση και μάλιστα… «στεγανοποιημένη».

Από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας 2 δισ. ευρώ αποτιμά σε τιμές κτήσης το 83%, ενώ μόλις το 17% βρίσκεται στο Διαθεσίμων προς Πώληση και επομένως οι υπεραξίες ή υποαξίες επηρεάζουν την καθαρή της θέση.

Πολύ μικρό ποσό αν συνυπολογιστεί ότι μόνο τα φετινά κέρδη, σύμφωνα με τη νεότερη εκτίμηση της διοίκησής της, θα κινηθούν μεταξύ 300 και 350 εκατ. ευρώ.

Η Morgan Stanley, πάντως, διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα διαμορφωθούν τελικώς στα 325 εκατ. ευρώ.

Κουίζ: Η στήλη δεν το συνηθίζει να ασχολείται με… αταξίες επιχειρηματιών, αλλά η προκειμένη περίπτωση έχει, αν μη τι άλλο, και επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Και αυτό γιατί η αγορά βοά ότι μεγαλοεπιχειρηματίας έχει εγκαταλείψει το κλεινόν άστυ και τα γραφεία διοίκησης για τα μάτια νεαρής Θεσσαλονικιάς, εργαζόμενης στον όμιλο.

Οι φήμες στη συμπρωτεύουσα κάνουν λόγο για μεγάλο έρωτα και ο επιχειρηματίας σχεδόν ζει μόνιμα πια στη Νύμφη του Θερμαϊκού.

Όλα αυτά την ώρα όπου στην Αθήνα έχουν βγει… νυστέρια στον κλάδο αλλά και στην επιχείρηση.

Αναζητείται, επειγόντως, καλλίπυγος Αθηναία δεσποινίς μήπως και τον επαναφέρει. Αβάδιστα.


S&B: Η διοίκηση της εισηγμένης, στην αρχή της φετινής χρονιάς, διατύπωνε -εύλογα - επιφυλάξεις για το κατά πόσον η ανάκαμψη της ζήτησης παγκοσμίως ήταν αποτέλεσμα επαναπλήρωσης αποθεμάτων (restocking) ή recovery.

H πορεία των πρώτων έξι μηνών έδειξε ότι ήταν recovery και το ιδιαίτερα δυνατό Q3 το επιβεβαίωσε.

Οι πωλήσεις μπεντονίτη επανήλθαν στα προ κρίσης επίπεδα, με ρυθμό αύξησης 8% τρίμηνο με τρίμηνο, και τα περιθώρια EBITDA του κλάδου βρέθηκαν σε ιστορικά υψηλά.

Πώς προβλέπεται η συνέχεια; Για τα συλλιπάσματα, που επίσης κινήθηκαν δυνατά στο 9μηνο, η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά, σύμφωνα με αναλυτές, ότι θα συνεχίσουν την καλή τους πορεία.

Στον μπεντονίτη το στοίχημα επικεντρώνεται στη σταθεροποίηση των πωλήσεων από το Q4, καθώς εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων με τον οποίο έτρεξε η εισηγμένη τον τελευταίο χρόνο.

Τα ευχάριστα είναι ότι οι πωλήσεις περλίτη βελτιώθηκαν στο γ΄ τρίμηνο παρά τη συνεχιζόμενη «κοιλιά» της κατασκευαστικής δραστηριότητας παγκοσμίως και ότι στον βωξίτη, που στο 9μηνο επιβάρυνε με ζημίες 9 εκατ. ευρώ την S&B, διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι τους επόμενους μήνες η κατάσταση θα βαίνει βελτιούμενη.

Μόνο τις ζημίες από τον βωξίτη να μην επαναλάβει το 2011 θα εμφανίσει άνοδο κερδών.

Υ.Γ.: Λόγω χετζαρίσματος αλλά και ισχυρής παραγωγικής βάσης σε δολαριακές αγορές η εισηγμένη δεν επηρεάζεται σημαντικά από το «ισχυρό» ευρώ.

Υ.Γ. ΙΙ: Στις 29 Οκτωβρίου 2010 κατείχε 591.937 ίδιες μετοχές με μέση τιμή κτήσης 4,93 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v