Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 31 2011

Απομειώσεις: Οι «διαφορές» των τραπεζών και η ΤτΕ

Απομειώσεις: Οι «διαφορές» των τραπεζών και η ΤτΕ
Η στήλη προβληματίστηκε με το χθεσινό πρωτοσέλιδο του FT.com σύμφωνα με το οποίο το IASB (η διεθνής αρχή που ελέγχει την εφαρμογή των λογιστικών προτύπων των επονομαζόμενων και ΔΛΠ) με επιστολή του προς τη European Securities and Markets Authority άσκησε σκληρή κριτική στον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο επιλέγουν να χειριστούν τις απομειώσεις αξίας ελληνικών ομολόγων διάφορες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Για να το πούμε λίγο πιο λαϊκά, το IASB υποστηρίζει πως ορισμένες τράπεζες κάνουν ό,τι τους βολεύει κι έτσι παρουσιάζεται το φαινόμενο άλλες να «κόβουν» 21% κι άλλες να φτάνουν το… 50%.

Για τον λόγο αυτόν, συνεργάτης της στήλης επικοινώνησε με κύκλους της ΤτΕ προκειμένου να λάβει τη δική της άποψη, μια και ήδη έχει γίνει φανερό ότι θα υπάρξουν διαφορές στον χειρισμό των απομειώσεων.

Κι έμαθε ότι κατά την ΤτΕ, εφόσον οι χειρισμοί της κάθε τράπεζας εγκρίνονται από τους ορκωτούς που την ελέγχουν, η ίδια δεν έχει λόγο να τους αμφισβητήσει.

Νίπτει τας χείρας της;

Εμείς, πάντως, μαθαίνουμε ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες είχαν τη συντριπτική πλειονότητα των ομολόγων τους σε χαρτοφυλάκια διακράτησης μέχρι τη λήξη, κι έτσι δεν έχουν πολλή σημασία γι' αυτές οι χειρισμοί που κάνουν οι ξένες τράπεζες.

Οι τελευταίες έχουν πολλά ελληνικά ομόλογα περασμένα σε κατηγορίες όπως «διαθέσιμα προς πώληση» (AFS) και άρα πρέπει κανονικά να τα κάνουν «mark to market» με τις διαλυμένες τωρινές τιμές της αγοράς (μειωμένες έως και κατά 55% σε σχέση με την ονομαστική αξία των ομολόγων).

Επιπροσθέτως, δε, μαθαίνουμε ότι οι διαφορές μεταξύ τραπεζών (η Alpha έγραψε τις απομειώσεις με 21%, η Eurobank με 16% και η ΕΤΕ με 18%) στις απομειώσεις λόγω του roll over, που πέρασαν στο εξάμηνο, δεν έχουν να κάνουν με κάτι άλλο, αλλά με το πότε πέρασαν τα ελληνικά ομόλογά τους στο χαρτοφυλάκιο «διακράτησης μέχρι τη λήξη».

Όσο πιο νωρίς το έκαναν, τόσο μεγαλύτερη αξία ομολόγων είχαν περασμένη στα βιβλία τους για διακράτηση ως τη λήξη - και άρα έπρεπε να υποστούν μεγαλύτερη απομείωση. Στην περίπτωση της Alpha, η κίνηση είχε γίνει με τις τιμές των ομολόγων στο 100, γι' αυτό και η απομείωση ήταν ακριβώς 21%.

Οι άλλες το καθυστέρησαν, οπότε είχαν ήδη γράψει κάποιες ζημίες με «mark to market» και τώρα επηρεάστηκαν λιγότερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v