Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 23 2011

Πώς η Forthnet ανακάτεψε ξανά την τράπουλα…

Πώς η Forthnet ανακάτεψε ξανά την τράπουλα…
Η ανακοίνωση της Forthnet πως προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, ύψους τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ, επηρέασε αρνητικά την τιμή της μετοχής κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.

Αναμενόμενη λίγο έως πολύ η εξέλιξη, καθώς η εισηγμένη προτίθεται να προχωρήσει σε μια έκδοση που βρίσκεται αρκετά κοντά στο ποσό με το οποίο αποτιμάται ολόκληρη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ο φόβος λοιπόν της «διάχυσης» (dilution) και η γενικότερη έλλειψη ρευστότητας των επενδυτών φαίνεται να επέδρασαν αρνητικά στην τρέχουσα τιμή της μετοχής, κάτι που έχει παρατηρηθεί και αρκετές άλλες φορές κατά το παρελθόν, σε άλλους εισηγμένους ομίλους του Χ.Α., όταν αυτοί είχαν ανακοινώσει αυξήσεις κεφαλαίου.

Όμως, η κίνηση αυτή της Forthnet προκάλεσε έντονο προβληματισμό και στους ανταγωνιστές της, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, σε μια περίοδο ισχνότατων αγελάδων…

Ενδεικτικό, άλλωστε, είναι το στοιχείο πως ο ΟΤΕ υποχρεώθηκε χθες, για μία ακόμη συνεδρίαση, να «γράψει» νέο χαμηλό δωδεκαμήνου, παρά το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός στην κινητή τηλεφωνία δείχνει να χαλαρώνει και παρόλο που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αναμένονται σημαντικές εξοικονομήσεις στο κόστος εργασίας του Οργανισμού.

Να μην ξεχνάμε, επίσης, πως η αγορά αξιολογεί και τις «γερές πλάτες» που έχει ο ΟΤΕ μέσω της Deutsche Telekom.

Όσο για την Hellas On Line, μπορεί τα αποτελέσματα εξαμήνου να ήταν ικανοποιητικά, ωστόσο τα ίδια κεφάλαιά της παραμένουν αρνητικά (παρά τις προκαταβολές της μητρικής Intracom Holdings) και η αύξηση κεφαλαίου που αποφασίστηκε στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη δεν λέει να ξεκινήσει…

Η κεφαλαιοποίηση της HOL μπορεί μεν να είναι περίπου τριπλάσια από αυτήν της Forthnet(!) και η μετοχή της έχει καταγράψει απώλειες κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο μόλις 6,5%, όμως το συγκεκριμένο μήνυμα αποδυναμώνεται εξαιτίας της πολύ χαμηλής εμπορευσιμότητας του τίτλου (αξία συναλλαγών το τελευταίο δωδεκάμηνο μόλις 144,2 χιλιάδες ευρώ).

Μα γιατί όμως η κίνηση της Forthnet προβλημάτισε τους ανταγωνιστές της;

Πρώτον, γιατί η συγκεκριμένη έκδοση αναμένεται ότι -τουλάχιστον κατά μεγάλο ποσοστό- θα καλυφθεί, μετά τη δέσμευση των δύο σημαντικότερων μετόχων της να συμμετάσχουν στην έκδοση. Δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα για μια εταιρία, σε περίοδο κρίσης, οι βασικοί της μέτοχοι να βάζουν το χέρι στην τσέπη…

Και δεύτερον (και κυριότερο) επειδή η κεφαλαιακή αυτή ένεση, σε συνδυασμό με τη σύναψη των νέων ομολογιακών δανείων, εξασφαλίζουν τη ρευστότητα του εισηγμένου ομίλου σε μεγάλο βάθος χρόνου, όταν αρκετοί άλλοι ανταγωνιστές δίνουν μάχη να αντέξουν.  

Η κεφαλαιακά ισχυρή Forthnet, λοιπόν, με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων και ο leader (μέσω Nova) στον χώρο της προσφοράς περιεχομένου, αποτελεί πλέον πολύ «σκληρότερο καρύδι» απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη που προβληματίζει τους ανταγωνιστές της Forthnet.

Γενικότερα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι όσο οι «παίκτες» ενδυναμώνονται κεφαλαιακά, πετούν το μπαλάκι του προβλήματος στον ανταγωνισμό και στις συζητήσεις για deals συνήθως ανεβάζουν τις απαιτήσεις τους.

Μέχρι σήμερα, η όλη διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα τη διαρκή αναβολή των deals, καθώς την κίνηση ενίσχυσης ενός παίκτη την ακολουθούσαν λίγο-πολύ και οι υπόλοιποι.

Να δούμε όμως τι θα γίνει τώρα, που τα πράγματα στην οικονομία δυσκόλεψαν για όλους…

Υ.Γ.: Σύμφωνα με τους όρους της ΑΜΚ, η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα διαμορφωθεί κατ’ ελάχιστον στο 0,77 ευρώ, όταν η τρέχουσα τιμή του τίτλου θα είναι (λόγω reverse split) τετραπλάσια από τη σημερινή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v