Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 30 2011

Ψάρια: Συζητήσεις στο τραπέζι, μάχες στο ταμπλό…

Ψάρια: Συζητήσεις στο τραπέζι, μάχες στο ταμπλό…
Ακόμη και τα ψάρια βαθιάς κατάψυξης δεν διατηρούνται τόσον καιρό! Πόσο μάλλον τα φρέσκα και δη αυτά των ιχθυοκαλλιεργειών. Κι όμως, το "νέο" big deal του κλάδου των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών -που "θέλει" τριπλή συγχώνευση- βρίσκεται στη συντήρηση της… δημοσιότητας έναν χρόνο τώρα και δεν φαίνεται προς στιγμήν τουλάχιστον να ξεπαγώνει για να σερβιριστεί.

Αντιθέτως, και αυτό το deal, όπως και τα προηγούμενα που επιχειρήθηκαν στον κλάδο τα τελευταία χρόνια, εξαντλείται μέχρι στιγμής σε ατέρμονες συζητήσεις, διαπραγματεύσεις, φήμες, μειοψηφικές τοποθετήσεις και διαρροές.

"Οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές. Συμμεριζόμαστε τις ίδιες απόψεις και το ίδιο όραμα όσoν αφορά στη συγκέντρωση του κλάδου". Αυτό είχε δηλώσει μετά το πέρας της τακτικής γενικής συνέλευσης του Ιουνίου η διοίκηση των Ιχθυοτροφείων Σελόντα, απαντώντας τότε σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr.

H διοίκηση της εταιρίας είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: "Δουλεύουμε από κοινού, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες της χώρας, ώστε να καταλήξουμε στο καλύτερο σενάριο που δεν θα δημιουργεί πρόβλημα, αλλά θα δίνει λύσεις προς όφελος των εταιριών, των μετόχων, των εργαζομένων και του κλάδου".

Αυτά όμως στη θεωρία, γιατί πολλές φορές η απόσταση μεταξύ θεωρίας και πράξης είναι μεγάλη.

Στην πράξη λοιπόν -όσον αφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση- όχι μόνο από την τακτική γενική συνέλευση (στις 30 Ιουνίου) μέχρι σήμερα (πέρασαν ήδη τρεις μήνες) δεν έχει υπάρξει κανένα σχετικό νέο, αλλά επιπλέον είδαμε στο ταμπλό αγοραστικές παρεμβάσεις (ή, καλύτερα, μάχες;) εκατέρωθεν.

Τόσο από την πλευρά των βασικών μετόχων όσο και από το Linnaeus Fund

Χρηματιστηριακοί κύκλοι ερμηνεύουν τις αγοραστικές παρεμβάσεις των δύο πλευρών ως βούληση κάθε μιας -μέσω των ποσοστών που ελέγχει στην εταιρία- να ενισχύσει τα… επιχειρήματά της στον όποιον "διάλογο" διεξάγεται.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, το Linnaeus Fund επιχειρεί να σφίξει τον κλοιό γύρω από τη διοίκηση "για καλό και για κακό", ενώ η διοίκηση της Σελόντα επιδιώκει να ενισχύσει τις άμυνές της. Και πάλι "για καλό και για κακό"…

Στις 3 Αυγούστου, για παράδειγμα, ο πρόεδρος, ο διευθύνων σύμβουλος και ο γενικός διευθυντής της εισηγμένης απέκτησαν συνολικά το 1,1% των μετοχών της εταιρίας μέσα από το ταμπλό του Χ.Α…

Από την πλευρά του, το Linnaeus Fund, διαθέτοντας προφανώς περισσότερα κεφάλαια, στο ενδιάμεσο διάστημα όχι μόνο απέκτησε το 8,54% των μετοχών που κατείχε ο πρώην στρατηγικός εταίρος των Σελόντα (η εταιρία Jazan), αλλά και συνέχισε τις προσεκτικές αγοραστικές παρεμβάσεις του μέσα από το ταμπλό, "τσιμπώντας" άλλο ένα 0,5% του συνόλου των μετοχών της εισηγμένης και ανεβάζοντας το ποσοστό του στο 25%!

Η διοίκηση του ομίλου Νηρέα έδειξε από την αρχή πιο επιφυλακτική στάση απέναντι στις προθέσεις του Linnaeus Fund.

"Εξετάζουμε όλες τις προτάσεις και των υφιστάμενων μετόχων, ενώ είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε και άλλες. Προσπαθούμε να αφουγκραστούμε και να πειστούμε ποιο είναι καλύτερο για το συμφέρον της εταιρίας και των μετόχων της", είχε δηλώσει στα τέλη Ιουνίου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Αριστείδης Μπελλές.

Γενικότερα, φαίνεται να υπάρχουν κατά καιρούς κάποιες επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς ωστόσο να έχουν διαμορφωθεί ακόμη ιδιαίτερα "θερμές" σχέσεις. Κάποιοι χρηματιστηριακοί κύκλοι, μάλιστα, μιλούν για… χαμηλές θερμοκρασίες.

Στο ταμπλό, τώρα, από την τακτική γενική συνέλευση έως σήμερα, ο αντιπρόεδρος και ο εντεταμένος σύμβουλος του Νηρέα απέκτησαν επιπλέον γύρω στις 400.000 μετοχές, ή το 0,6% του συνόλου.

Από την πλευρά του, το Linnaeus Fund εξακολουθεί να δηλώνει από τον Μάιο ποσοστό 20,01% στον Νηρέα, ωστόσο η χρηματιστηριακή αγορά εκτιμά πως από τότε μέχρι σήμερα ανεβάζει το ποσοστό του με συχνές αγοραστικές παρεμβάσεις, κάτι που μένει να αποδειχτεί και στην πράξη μέσα από κάποια ενδεχόμενη μελλοντική χρηματιστηριακή ανακοίνωση…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v