Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 16 2011

Όταν η Σελόντα αγνοεί το BBC και τους μετόχους!

Όταν η Σελόντα αγνοεί το BBC και τους μετόχους!
Δημοσιεύθηκε στον ξένο Τύπο (μεταξύ άλλων και στο BBC) πως η θυγατρική της Ιχθυοτροφεία Σελόντα στην Ουαλία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά και τεχνικά προβλήματα, τα οποία έχουν προκαλέσει την παρέμβαση της τοπικής κυβέρνησης.

Η στήλη δεν γνωρίζει κάτι παραπάνω επί των συγκεκριμένων θεμάτων, επειδή δεν διαθέτει ανταποκριτή στην Ουαλία…

Και δεν γνωρίζει επίσης κάτι παραπάνω επειδή η διοίκηση του εισηγμένου oμίλου δεν προχώρησε σε σχολιασμό των προαναφερθέντων δημοσιευμάτων (σιγά μην ασχοληθεί τώρα με το BBC…), παρά το γεγονός ότι αυτά αναδημοσιεύτηκαν και στην Ελλάδα!

Γενικότερο φαινόμενο άλλωστε στο Χ.Α. είναι ότι η ενημέρωση των Ελλήνων (μικρο)επενδυτών για την πορεία των θυγατρικών τους και των συνδεδεμένων τους εταιριών στο εξωτερικό συχνά είναι από ελλιπής έως και ανύπαρκτη.

Πέρα όμως από τη θυγατρική της Ουαλίας, ζήτημα ενημέρωσης φαίνεται να προκύπτει και για την τουρκική Fjord Marin Turkey, στην οποία η Σελόντα συμμετέχει με 35% και χθες ανακοίνωσε την ύπαρξη προσυμφώνου για την εξαγορά ακόμη 44% από τη νορβηγική Fjord Marin (επιβεβαιώνοντας μάλιστα και πρόσφατο δημοσίευμα του Euro2day.gr).

Αξίζει να σημειωθεί πως η υπόθεση της Fjord Marin Turkey ξεκινά από το 2007 και έχει αρκετά… επεισόδια.

Επεισόδιο Νο 1: Όταν το 2007 η Σελόντα είχε αποκτήσει το 46% της Fjord Marin Turkey, κάθε άλλο παρά έκρυβε τον ενθουσιασμό της και τα αμέσως παρακάτω είναι αποσπάσματα από το σχετικό δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει:

«Η Fjord Marin Turkey είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας...».

«Με τη σταδιακή εκμετάλλευση όλων των αδειών στην Τουρκία, ο όμιλος Σελόντα στα επόμενα χρόνια θα παράγει 40.000 τόνους ιχθύων μεσογειακής καλλιέργειας…».

«Η κίνηση αυτή υλοποιεί τη μεθοδική και αποτελεσματική στρατηγική της Σελόντα για την είσοδο στην Τουρκία, δεύτερη παραγωγική χώρα μετά την Ελλάδα, και εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του ομίλου για να υλοποιήσει απρόσκοπτα τον στόχο της κατάκτησης του 50% της παραγωγικής δυναμικότητας της Μεσογείου»…

Επεισόδιο Νο 2: Στη συνέχεια, και πριν περάσει ένας χρόνος (Μάρτιος 2008), η Σελόντα ανακοίνωσε αύξηση κεφαλαίου ύψους 14 εκατ. που έκανε η τουρκική εταιρία και μείωση του ποσοστού της από το 46% στο 38,5% λόγω μερικής μόνο συμμετοχής της στην έκδοση.

Καταλήγοντας, τότε, η σχετική ανακοίνωση της Σελόντα έλεγε ότι «ύστερα από την εν λόγω ΑΜΚ, η Fjord Marin Turkey διαθέτει την κεφαλαιουχική δομή που της δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί παραγωγικά και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συγκέντρωση του κλάδου στη γείτονα χώρα».

Επεισόδιο Νο 3: Μπήκαμε στο 2010, όπου σε κάποια σελίδα των οικονομικών καταστάσεων (στα… ψιλά, δηλαδή) αναφέρθηκε ότι η τουρκική εταιρία προχώρησε και σε άλλη ΑΜΚ, πως το ποσοστό της Σελόντα υποχώρησε από το 38,5% στο 35% και ότι από εδώ και στο εξής η ενοποίηση των λογιστικών καταστάσεων δεν θα είναι πλήρης, αλλά θα γίνεται με βάση τη μέθοδο της καθαρής θέσης...

Επεισόδιο Νο 4: Από τις λογιστικές καταστάσεις του εννεαμήνου του 2011, πληροφορούμεθα πως προέκυψε «ζημία από συγγενείς επιχειρήσεις (-3,069 εκατ.) κυρίως από την αναλογία της ζημίας από τη συμμετοχή στην τουρκική Fjord Marin Turkey με ποσό 3,02 εκατ. ευρώ, εξαιτίας έκτακτων γεγονότων (απόφαση για εφάπαξ προσαρμογή των κονδυλίων του ισολογισμού των εταιριών και συναλλαγματικές διαφορές)».

Για να αντιστοιχεί 3 εκατ. ζημία στη Σελόντα που κατέχει το 35%, θα πρέπει το σύνολο της ζημίας για την τουρκική εταιρία να ανήλθε στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 8,5 εκατ. ευρώ…

Επεισόδιο Νο 5: Πληροφορούμαστε τώρα πως ο μεγαλύτερος μέτοχος της Fjord Marin Turkey (η νορβηγική Fjord Marin) προτίθεται να πουλήσει και να φύγει.

Μήπως τελικά θα έπρεπε να είχαμε καλύτερη ενημέρωση για την πορεία της θυγατρικής της Σελόντα στην Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια;

Και κυρίως για το πώς μια τόσο υποσχόμενη επένδυση του παρελθόντος, που πέρασε στη συνέχεια «στα ψιλά», οδηγήθηκε σε μεγάλες ζημίες (έστω και έκτακτες) και παράλληλα ο μεγαλύτερος μέτοχός της (Fjord Marin) προτίθεται τώρα να πουλήσει;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v