Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 14 2005

O ”M”, ο δείκτης Ζ- Score και η... INTERSONIC

Λίγοι ίσως θα θυμούνται ότι το αδελφό έντυπο, ο ”ΜΕΤΟΧΟΣ” ξεκίνησε την ανάλυση εισηγμένων εταιριών σύμφωνα με το δείκτη Z-Score του καθηγητή Altman, έναν δείκτη ”χρηματοοικονομικής επικινδυνότητας” εταιριών που καθίσταται ολοένα και πιο …επίκαιρος στη Σοφοκλέους.

Τότε ανάμεσα σε άλλες εταιρίες είχαμε εντοπίσει και την INTERSONIC, στην οποία είχαμε στείλει επιστολή με ερωτήματα. Με δεδομένο ότι αυτά συνέβησαν στα μέσα Ιουνίου, λίγο δηλαδή μήνες πριν τα ”δυσάρεστα”, έχει ενδιαφέρον να δούμε κάποια αποσπάσματα από τα όσα είχε απαντήσει η διοίκηση της, αφού προηγουμένως πέρασαν... τρεις εβδομάδες απο τη λήψη της επιστολής μας:

”Η Intersonic ελέγχει άμεσα ή έμμεσα το 100% της OMP Europe, η οποία αποτελεί τον βασικό παραγωγικό μοχλό του ομίλου διαθέτοντας στη Θήβα βιομηχανικές εγκαταστάσεις ετήσιας παραγωγικής δυνατότητας 180 εκατ. τεμαχίων και ψηφιακών μέσων αποθήκευσης, το 30% της Despec Group, η οποία είναι πολυεθνική εταιρεία διανομής αναλώσιμων προϊόντων πληροφορικής με παρουσία σε πάνω από 20 χώρες, το 34,09% της εισηγμένης Centric Multimedia, το 100% της Creation Optical International, η οποία διανέμει διεθνώς ψηφιακά μέσα αποθήκευσης με το brand name Creation, το 100% της Digital Media που εξειδικεύεται στη διανομή καταναλωτικών προϊόντων εικόνας και ήχου ,το 100% της Despec Hellas, το 50% της Despec Turkey και το 50% της Despec Romania, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη διανομή αναλώσιμων προϊόντων πληροφορικής, καθώς και άλλες συμμετοχές ήσσονος σημασίας.

Η Despec από το 2000 προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις στην παραγωγή και συσκευασία ψηφιακών μέσων αποθήκευσης. Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας απαίτησε τεράστια κεφάλαια, τα οποία αντλήθηκαν από την τραπεζική αγορά. Η επένδυση κατασκευής του νέου εργοστασίου στη Θήβα, που ολοκληρώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2003, ξεπέρασε τα 48 εκατ. ευρώ και έδωσε τη δυνατότητα στον όμιλο να αυξήσει την παραγωγική του δυνατότητα από 60 εκατ. τεμάχια σε 240 εκατ. το έτος και να διαθέτει τη μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα CDR, CDR-W,DVD-R, DVDR-W στην Ε.Ε.”….

… ”Η ανάπτυξη της δραστηριότητας στον τομέα παραγωγής και συσκευασίας ψηφιακών μέσων αποθήκευσης οδήγησε στην απόφαση απορρόφησης της Intersonic από την Despec Συμμετοχών και της δημιουργίας μιας εταιρείας με βασικά αντικείμενα δραστηριότητας την παραγωγή και συσκευασία ψηφιακών μέσων αποθήκευσης ήχου και εικόνας και τη διανομή αυτών, καθώς και τη διανομή αναλώσιμων προϊόντων πληροφορικής μέσω πλειοψηφικών ή μειοψηφικών συμμετοχών.

Η πίεση που δέχτηκε ο κλάδος πληροφορικής κατά την τριετία 2001-2003 είχε ως αποτέλεσμα να μην επιτευχθούν οι στόχοι κερδοφορίας από τη δραστηριότητα διανομής αναλώσιμων, ενώ ταυτόχρονα η ανάγκη κεφαλαίων λόγω των επενδύσεων που είχαν δρομολογηθεί ήταν αυξημένη.

Αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων ήταν η σημαντική αύξηση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες για κεφάλαια κίνησης, καθώς και να ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες επενδύσεις. Το φαινόμενο θεωρείται συγκυριακό και αναμένεται αναστροφή του από το 2004, το οποίο θα είναι ουσιαστικά το πρώτο έτος πλήρους λειτουργίας των παραγωγικών εγκαταστάσεων. Η αναστροφή θα επιτευχθεί μέσω της αύξησης των ταμειακών ροών αλλά και των κινήσεων ρευστοποίησης συμμετοχών που δεν ανήκουν στο core business, τις οποίες έχει προγραμματίσει η εταιρεία. Επιπλέον ο όμιλος προωθεί τη σύναψη ομολογιακού δανείου ύψους μεταξύ 40 και 45 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μετατρέψει τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό του σε μακροπρόθεσμο και να μειώσει τα χρηματοοικονομικά του έξοδα.

Επισημαίνεται ότι τα περιθώρια κέρδους του ομίλου αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, δεδομένου ότι η παραγωγή ψηφιακών μέσων αποθήκευσης αποτελεί δραστηριότητα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Για τη φετινή χρονιά προβλέπεται ότι τα έσοδα του ομίλου θα υπερβούν τα 150 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικά αυξημένη αναμένεται και η κερδοφορία (χωρίς να υπολογίζονται τυχόν έκτακτα κέρδη από πωλήσεις συμμετοχών). Το ύψος της κερδοφορίας θα εξαρτηθεί και από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, δεδομένου ότι πάνω από 90% της παραγωγής του ομίλου εξάγεται”…

Τα συμπεράσματα ανήκουν στον αναγνώστη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v