Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 5 2012

Η Medicon και το… στριπτίζ των κρατικών ομολόγων

Η Medicon και το… στριπτίζ των κρατικών ομολόγων
Η Medicon Hellas ήταν παραδοσιακά κερδοφόρος εταιρεία, που διένειμε μάλιστα πολύ σημαντικά μερίσματα στους μετόχους της.

Είχε ωστόσο την ατυχία να απευθύνεται στο ελληνικό δημόσιο και να πουλάει το μεγαλύτερο ποσοστό των προϊόντων της στα κρατικά νοσοκομεία.

Το ελληνικό δημόσιο, λοιπόν, αντί να πληρώσει τη Medicon (και τις άλλες εταιρείες του κλάδου), για τα έτη 2007-2009, τους έδωσε το 2010 (μετά από καραμπινάτη καθυστέρηση) άτοκα ομόλογά του.

Έτσι, η Medicon διέθετε στις αρχές του 2011 κρατικά ομόλογα αξίας 26,093 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,89 εκατ. έληξαν μέσα στο έτος και εισπράχθηκαν κανονικά από την εισηγμένη.

Στη συνέχεια, όμως, τα εναπομείναντα ομόλογα «κουρεύτηκαν» κατά 11,02 εκατ. ευρώ από το περιβόητο PSI!

H ζημία δεν περιορίστηκε στα 11,02 εκατ. ευρώ, καθώς η προεξόφληση των «κουρεμένων» ομολόγων είχε ως αποτέλεσμα τη διενέργεια μιας νέας απομείωσης το 2011 της τάξεως των 3,8 εκατ. ευρώ.

Φέτος, η Medicon αναμένεται να εισπράξει από λήξεις ομολόγων 1,4 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, δηλαδή, ξεκινώντας από τα 26,1 εκατ. ευρώ ομόλογα που διέθετε η εταιρεία στις αρχές του 2011, μέχρι το τέλος του 2012 θα έχει εισπράξει γύρω στα 8,3 εκατ. ευρώ και θα της απομένει περιουσιακό στοιχείο που θα αποτιμάται κοντά στα 3,1 εκατ. ευρώ…

Το «κούρεμα με την ψιλή» των ομολόγων προκάλεσε προφανώς -πέρα από τις άμεσες- και… παράπλευρες απώλειες στην εταιρεία.

Έτσι, λόγω των υψηλών τόκων για τα δάνειά τους, το θετικό EBITDA του φετινού εννεαμήνου (+1,44 εκατ. ευρώ) μετατρέπεται σε ζημίες στην κάτω γραμμή των αποτελεσμάτων.

Και επιπλέον, τα ίδια κεφάλαια έχουν περιοριστεί μόλις στο 1,57 εκατ. ευρώ, όταν ο καθαρός δανεισμός υπερβαίνει τα 30 εκατ. ευρώ.

Ο κίνδυνος ρευστότητας είναι υπαρκτός, αλλά ο όμιλος θεωρεί πως με τις κατάλληλες κινήσεις και με την ομαλή λειτουργία χρηματοδότησης μέσω των συνεργαζόμενων τραπεζών θα τον αντιμετωπίσει, αναφέρει χαρακτηριστικά η διοίκηση της Medicon…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v