Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιατρικό: Η δημόσια πρόταση και τα... ερωτήματα

Πώς διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση γύρω από την εξέλιξη της δημόσιας πρότασης της οικογένειας Αποστολόπουλου για το Ιατρικό Αθηνών. Τα κρίσιμα ποσοστά, τα ερωτήματα, τα σενάρια για την επόμενη ημέρα.

Ιατρικό: Η δημόσια πρόταση και τα... ερωτήματα

Στις 25 Οκτωβρίου εκπνέει η προθεσμία αποδοχής όσων μετόχων του Ιατρικού Αθηνών αποδεχτούν την προσφορά του βασικότερου μετόχου της εταιρείας (οικογένεια Αποστολόπουλου) και του πουλήσουν τις μετοχές τους προς 0,80 ευρώ ανά τεμάχιο.

Η οικογένεια Αποστολόπουλου έχει δηλώσει την πρόθεσή της να δρομολογήσει την έξοδο της εταιρείας από το ελληνικό χρηματιστήριο και αυτό θα το πετύχει με έναν από τους δύο παρακάτω τρόπους:

Πρώτον, αν η επικείμενη δημόσια πρόταση συγκεντρώσει πάνω από το 90% των μετοχών. Σήμερα, ο προτείνων κατέχει κάτι περισσότερο από το 37,3% των μετοχών και για να πιάσει το όριο θα πρέπει να αποκτήσει το 30,72% που κατέχουν οι Γερμανοί της Asklepios και επιπλέον γύρω στο 21% από τους μετόχους μειοψηφίας (στη συνέχεια θα υποχρεωθούν και οι υπόλοιποι μέτοχοι να πουλήσουν προς 0,80 ευρώ).

Η υλοποίηση ενός τέτοιου στόχου είναι αμφίβολη, όχι μόνο εξαιτίας της άγνωστης στάσης που θα κρατήσουν οι μικρομέτοχοι, αλλά και λόγω του ότι οι Γερμανοί έχουν αγοράσει τις μετοχές του Ιατρικού Αθηνών έναντι πολλαπλάσιου τιμήματος σε σχέση με αυτό που τους προσφέρεται.

Δεύτερον -και σε περίπτωση όπου δεν υλοποιηθεί η προαναφερθείσα μέθοδος- μέσα από τη σύγκληση γενικής συνέλευσης στην οποία θα πρέπει να αποφασίσει για την έξοδο του Ιατρικού Αθηνών από το Χ.Α. τουλάχιστον το 95% του συνόλου των μετοχών. Για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να συναινέσουν οι Γερμανοί της Asklepios (αν ενδιάμεσα δεν έχουν αποδεχτεί τη δημόσια πρόταση) και ουσιαστικά μέσα από την τρέχουσα δημόσια πρόταση, η οικογένεια Αποστολόπουλου να έχει μαζέψει τουλάχιστον ποσοστό γύρω στο 64% του συνόλου, χωρίς τη συμμετοχή των Γερμανών (κάπου επιπλέον 26% από το σημερινό).

Όλα αυτά βέβαια τα ποσοστά με πιθανές αποκλίσεις λίγων ποσοστιαίων μονάδων, καθώς στο μετοχικό κεφάλαιο υπάρχουν και γιατροί-συνεργάτες του ομίλου (πιθανόν να μην πουλήσουν, αλλά να εγκρίνουν την έξοδο της εταιρείας από το Χ.Α.).

Γίνεται λοιπόν φανερό πως το όλο εγχείρημα είναι αβέβαιο και επιπλέον πως το σενάριο μιας νέας βελτιωμένης πρότασης δεν θα πρέπει να αποκλειστεί από τα πιθανά ενδεχόμενα.

Πέραν όμως αυτών, η όλη κίνηση της οικογένειας Αποστολόπουλου εγείρει μια σειρά ερωτημάτων:

Ερώτημα πρώτο: Ο κ. Αποστολόπουλος επισημαίνει την αδυναμία άντλησης κεφαλαίων μέσω Χ.Α. ως το βασικό αίτιο για την απόφασή του να επιδιώξει την έξοδο του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών από το ελληνικό χρηματιστήριο. Ωστόσο, για ποιο λόγο δεν χρηματοδοτεί ο ίδιος, «εδώ και τώρα», την εταιρεία του μέσω ΑΜΚ, χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια που προσφέρεται να καταβάλει άμεσα στους μετόχους μειοψηφίας;

Ερώτημα δεύτερο: Γιατί άραγε το Δ.Σ. δεν έχει «προλάβει» να εκφράσει την άποψή του μέσα σε πενήντα πέντε ολόκληρες ημέρες και περιμένει την... τελευταία στιγμή να το πράξει;

Σημειώνεται ότι χρειάστηκε ενάμισης μήνας μετά την υποβολή δημόσιας πρότασης του βασικότερου μετόχου του Ιατρικού Αθηνών (8 Αυγούστου) μέχρις ότου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εγκρίνει το σχετικό ενημερωτικό δελτίο (20/9).

Και έτσι, το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης ολόκληρο αυτό το διάστημα δεν μπορούσε τυπικά να αποφανθεί για το εύλογο του προσφερόμενου τιμήματος ή όχι. Με δεδομένο τον μεγάλο όγκο συναλλαγών που έλαβε χώρα τη συγκεκριμένη περίοδο, είχαμε εκφράσει τον κίνδυνο που διατρέχουν -ακόμη και σήμερα- οι επενδυτές οι οποίοι θα έχουν πουλήσει τις μετοχές τους και ενδέχεται να δούνε στη συνέχεια το Δ.Σ. της εισηγμένης να θεωρήσει το προσφερόμενο τίμημα ανεπαρκές.

Μεταξύ επίσης των κινδύνων που αντιμετωπίζουν όσοι πουλάνε μετοχές είναι και αυτός της πιθανής υποβολής μιας νέας βελτιωμένης προσφοράς από τον βασικό μέτοχο στο μέλλον.

Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο δεν αποφάνθηκε για το εύλογο του τιμήματος ούτε και αμέσως μετά την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου και φαίνεται πως προτίθεται να προσεγγίσει -αν όχι να εξαντλήσει- το χρονικό περιθώριο της 4ης Οκτωβρίου που του δίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ερώτημα τρίτο: Όταν το Δ.Σ. θα ανακοινώσει την τελική του απόφαση, θα ανακοινώσει αν αποφάσισε παμψηφεί ή κατά πλειοψηφία;

Και αυτό γιατί έχει μεγάλη σημασία για τους μετόχους μειοψηφίας η στάση που θα κρατήσει ο δεύτερος τη τάξει μέτοχος της εταιρείας (ο γερμανικός όμιλος Asklepios) που συμμετέχει στο Δ.Σ.

Αν λοιπόν, τα μέλη του Asklepios θεωρήσουν το τίμημα εύλογο, τότε τίθεται το ερώτημα γιατί ο όμιλος δεν θα αποδεχτεί και αυτός τη δημόσια πρόταση. Αν, αντίθετα, οι εκπρόσωποι των Γερμανών κρίνουν (γνωρίζοντας εκ των έσω την εταιρεία) το προσφερόμενο τίμημα χαμηλό, τότε αυτό θα αποτελέσει πολύ χρήσιμη πληροφορία για τους μικρομετόχους που ΔΕΝ εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. Θυμίζουμε πως ο Asklepios έχει αγοράσει τις μετοχές σε πολλαπλάσιο τίμημα από το προσφερόμενο και πως το προσφερόμενο τίμημα είναι πολύ χαμηλότερο από τη λογιστική αξία της εισηγμένης.

Αυτό που πολύ πιθανό να θεωρηθεί από ορισμένους «unfair» θα είναι το σενάριο που θέλει οι Γερμανοί: α) Να μην δημοσιοποιήσουν τη θέση τους για το εύλογο ή μη του τιμήματος, β) Στη συνέχεια να μην πωλούν το ποσοστό τους στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης και τέλος γ) να συναινέσουν με την οικογένεια Αποστολόπουλου στην έξοδο της εταιρείας από το Χ.Α. στη γενική συνέλευση, που θα απαιτεί πλειοψηφία 95%.

Παράγοντες της αγοράς θέτουν το ερώτημα αν άραγε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα θέσει ειδικούς όρους για τη διαγραφή των μετοχών της εταιρείας από το Χ.Α. ή όχι.

Ο βασικότερος μέτοχος (οικογένεια Αποστολόπουλου) έχει δηλώσει επισήμως πως αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το απαιτούμενο 90% για την άμεση διαγραφή της εταιρείας από το Χ.Α., θα επιδιώξει να το πράξει μέσα από γενική συνέλευση στην οποία θα συγκεντρώσει το 95% των συνολικών ψήφων της (και όχι μόνο των παρευρισκομένων στη γενική συνέλευση).

Επικαλείται μάλιστα την παράγραφο 5 του άρθρου 17 του Ν3371/2005. Όμως, στη σχετική παράγραφο επισημαίνεται πως στην αίτηση διαγραφής «η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί με απόφασή της να θέτει ειδικούς όρους στην εκδότρια ή και σε μετόχους της για λόγους προστασίας των μετόχων της εκδότριας».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v