Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Εθνική, η άνοδος του Core Tier I στο 10% και η Finansbank

Οι κινήσεις της Εθνικής για τη βελτίωση των εποπτικών της κεφαλαίων και πώς η παρουσία στην Τουρκία τα ροκανίζει.

Η Εθνική, η άνοδος του Core Tier I στο 10% και η Finansbank

Η Εθνική βρίσκεται, ως γνωστόν, σε διαδικασία πώλησης non core business assets προκειμένου να ενισχύσει τον δείκτη Core Tier I μέχρι τα τέλη του έτους.

Το Euro2day έχει καταγράψει από νωρίς τον στόχο για άνοδο του Core Tier I κατά 1% με 1,5% ως τα τέλη του έτους μέσω 2+1 κινήσεων άμεσης κεφαλαιακής ενίσχυσης. Εξ αυτών έχει ήδη κλείσει η συμφωνία για την πώληση του 66% της Πανγαία, ενώ κοντά στην ολοκλήρωσή της βρίσκεται και η συμφωνία μεταξύ Εθνικής Ασφαλιστικής και Arch Re.

Στο μέτωπο της NBG Asset Management οι συζητήσεις με την Calamos και άλλους ενδιαφερομένους συνεχίζονται.

Από τις παραπάνω συμφωνίες συν μία - δύο ακόμη μικρότερες κινήσεις στο εξωτερικό η Εθνική επιδιώκει να συγκεντρώσει περίπου 240 εκατ. ευρώ, κάτι που ισοδυναμεί με περαιτέρω ενίσχυση του Core Tier I κατά 0,4%.

Και ενώ οι συμφωνίες πώλησης non core business assets ενισχύουν τα κύρια εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας, οι συναλλαγματικές ζημίες από την υποχώρηση της τουρκικής λίρας τα ροκανίζουν. Έτσι, ενώ μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Πανγαία ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης EBA Core Tier I ανέρχεται σε 9,6% (άνοδος 0,4%) ο pro-forma δείκτης Core Tier I διαμορφώνεται με βάση την Εθνική στο 9,4%.

Και για να ανέλθει στο 9,4% πέραν του θετικού αποτελέσματος από το deal της Πανγαία, προσμετράται και η μετάβαση της Finansbank από τυποποιημένο σε εσωτερικό σύστημα υπολογισμού κινδύνου (IRB), με αποτέλεσμα να μειώνεται το σταθμισμένο ενεργητικό του ομίλου της Εθνικής κατά περίπου 3 - 3,4 δισ. ευρώ.

Αν δεν συνυπολογίζονταν η Πανγαία και η Finansbank, ο Core Tier I της ΕΤΕ θα διαμορφωνόταν στο 8,4% με βάση αναλυτές.

Βέβαια, ενδεχόμενη ισχυροποίηση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ, μελλοντικά, θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της καθαρής θέσης του ομίλου, η σημαντική όμως μεταβλητότητα που προκαλεί η Finansbank επιβεβαιώνει τη θέση της τρόικας ότι η έκθεση στην Τουρκία πρέπει να μειωθεί.

Και αυτό θα γίνει μόλις το επιτρέψουν οι χρηματιστηριακές συνθήκες στη γείτονα.

ΥΓ.: Παρά τα δημοσιεύματα για πρόθεση διάθεσης μετοχών Finansbank μέσω δημόσιας εγγραφής στην Εθνική δεν δείχνουν να έχουν αποφασίσει κάτι τέτοιο. Η διάθεση ενός μειοψηφικού πακέτου της τάξης του 10% - 20% σε στρατηγικό επενδυτή μπορεί να αποτελεί προσφορότερη λύση.

Ο σύμβουλος πώλησης, πάντως, δουλεύει τα σενάρια εδώ και μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v