Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Scanners στα τελωνεία: 27 χρόνια... άγονων διαγωνισμών

Γιατί μετά από 27 χρόνια που προκηρύχθηκε ο πρώτος διαγωνισμός για να μπει τεχνολογία οι τελωνειακοί ελέγχουν ακόμη με το... μάτι!

Scanners στα τελωνεία: 27 χρόνια... άγονων διαγωνισμών

Εκτός από το γεγονός πως είμαστε μία από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης που δεν διαθέτουν Κτηματολόγιο, είμαστε πίσω και από γειτονικές βαλκανικές δημοκρατίες στα προηγμένα συστήματα ελέγχου των τελωνείων για πάταξη του λαθρεμπορίου.

Οι Έλληνες τελωνειακοί ελέγχουν με το... μάτι αφού η χώρα δε διαθέτει τις γνωστές αψίδες (x-ray scanners) κάτω από τις οποίες περνούν φορτηγά, containers και άλλα φορτία, προς μεγάλη ικανοποίηση των λαθρεμπόρων.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης, που αποφάσισαν να προκηρύξουν το έργο ως ΣΔΙΤ μήπως και κάποια στιγμή αποκτήσουμε scanners, κυκλοφορούν ως ανέκδοτο όσα είχαν συμβεί σε μια πρόσφατη σύσκεψη με τελωνειακούς.

Ένας από τους τελωνειακούς που συμμετείχαν στη συνάντηση εξηγούσε στον εμβρόντητο υπουργό (τότε ήταν ο Κ. Χατζηδάκης) πως ο πρώτος διαγωνισμός για την προμήθεια των συστημάτων είχε διεξαχθεί το 1987! Δεν είχε εξηγήσει, βέβαια, πώς ακριβώς όλοι οι διαγωνισμοί που ακολούθησαν (τέσσερις - πέντε) κατέληξαν άγονοι.

Ο ίδιος τελωνειακός είπε πως και τα συστήματα που "μας είχαν αφήσει οι Αμερικάνοι" μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 κατέληξαν επίσης σε αχρηστία, για ανεξήγητους λόγους.  Κατέληξε, μάλιστα, πως "συμφωνούμε να γίνει το έργο με ΣΔΙΤ, αλλά έχουμε ακούσει πως καθυστερούν οι σχετικοί διαγωνισμοί".

"Πάντως, 27 χρόνια δεν κάνουν" λέγεται πως του απάντησε ο Κ. Χατζηδάκης, που δεν άντεξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v