Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η τιμή του αερίου ΔΕΝ έπεσε με... εντολή Λαφαζάνη!

Από την... εντολή Σαμαρά στην... εντολή Λαφαζάνη. Η τιμή του αερίου και η ανακοίνωση του ΥΠΑΠΕΝ.

Γιατί η τιμή του αερίου ΔΕΝ έπεσε με... εντολή Λαφαζάνη!

Στη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης λεγόταν ως ανέκδοτο ότι όταν ο πρωθυπουργός αποφάσιζε ένα μέτρο ή πραγματοποιούσε μια επίσκεψη, αυτό γινόταν «με εντολή Σαμαρά».

Στη θητεία της σημερινής κυβέρνησης, φαίνεται ότι και οι τιμές στις διεθνείς αγορές θα διαμορφώνονται με «εντολή Λαφαζάνη».

Σε αυτό παραπέμπει ευθέως το δελτίο τύπου του ΥΠΑΠΕΝ με τίτλο «ΔΕΠΑ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΠΕΝ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΤΑ 16% ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ». Η πρώτη αναφορά του υπουργού στην επικείμενη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου έγινε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και ήταν πολύ πιο σεμνή. Την ίδια δήλωση επανέλαβε αρκετές φορές μέχρι τώρα.

Μόνο που ούτε ο υπουργός, ούτε και η ΔΕΠΑ κούνησαν το δαχτυλάκι τους για να πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου. Όλη την ευθύνη για άνοδο ή πτώση των τιμών την έχουν οι τρισκατάρατες (για τον ΣΥΡΙΖΑ) αγορές. Η φόρμουλα υπολογισμού της τιμής του φυσικού αερίου στηρίζεται στις μέσες τιμές του αργού και των προϊόντων πετρελαίου, οι οποίες μεταφέρονται στο φυσικό αέριο, με υστέρηση περίπου έξι μηνών, ενώ η τιμολόγηση γίνεται ανά τρίμηνο.

Έτσι γνωρίζουν όλοι από σήμερα την τιμολόγηση που θα ισχύει την 1η Ιουλίου, όπως και η τιμολόγηση της 1ης Απριλίου ήταν γνωστή στο μέγιστο βαθμό από πέρυσι, με μόνο αστάθμητο παράγοντα την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου.

Επί της ουσίας, να πούμε ότι για τους μικρούς καταναλωτές, οικιακούς, επαγγελματικούς, μικρούς βιομηχανικούς, η μείωση θα γίνει αισθητή στους λογαριασμούς που θα πάρουν από τα μέσα Μαΐου και μετά. Ο λόγος είναι απλός. Οι ΕΠΑ που διανέμουν το αέριο θα λάβουν τα τιμολόγια της ΔΕΠΑ για τις καταναλώσεις Απριλίου περίπου στα μέσα Μαΐου. Με βάση τα τιμολόγια αυτά, θα εκδώσουν τους λογαριασμούς με τις μειωμένες τιμές προς τους πελάτες τους.

Το άσχημο για τους οικιακούς καταναλωτές που χρησιμοποιούν το αέριο για θέρμανση είναι ότι τον Απρίλιο σταματά και η χρήση των καυστήρων στις περισσότερες κεντρικές θερμάνσεις. Έτσι η έκπτωση του 16% για αυτή την κατηγορία που είναι και η πολυπληθέστερη θα είναι «δώρον άδωρον».

Με την ευκαιρία να θυμίσουμε στον υπουργό ότι αν θέλει να παρέμβει ουσιαστικά στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου μπορεί να το κάνει ως μέλος της κυβέρνησης. Πώς; Πείθοντας τους συναδέλφους του στην πλατεία Συντάγματος ότι πρέπει να αρθούν οι μνημονιακοί νόμοι που επέβαλαν στους Έλληνες καταναλωτές έναν από τους υψηλότερους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Ιδού η Ρόδος...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v