Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα χρωστούμενα από MLS διεκδικεί η CNL - Δύσκολες ώρες για Οίκο Σπύρου και Λιβάνη - Έρχεται ευρωστήριξη για τα ξενοδοχεία

Στριμωγμένος ο Αγροτικός Οίκος Σπύρου ενώ φρέσκο χρήμα αναζητά η Λιβάνης. Χρηματοδότηση διεκδικεί ο κλάδος των ξενοδοχείων ενώ διαταγή πληρωμής έβγαλε η CLN κατά της MLS.

Τα χρωστούμενα από MLS διεκδικεί η CNL - Δύσκολες ώρες για Οίκο Σπύρου και Λιβάνη - Έρχεται ευρωστήριξη για τα ξενοδοχεία

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ: Σαφώς «στριμωγμένος» είναι ο Αγροτικός Οίκος Σπύρου, παρά το κερδοφόρο αποτέλεσμα (+250 χιλ. ευρώ) που σημείωσε στο πρώτο φετινό εξάμηνο.

Με ίδια κεφάλαια μόλις 1,55 εκατ. ευρώ, με καθαρό δανεισμό 15,8 εκατ., με εξαμηνιαίο κόστος χρηματοδότησης στις 563 χιλ. ευρώ και με αρνητικό κεφάλαιο κίνησης 13,6 εκατ. ευρώ, ο εισηγμένος Όμιλος καλείται να λύσει μια δύσκολη εξίσωση. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, με θέμα την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 1,5 εκατ. ευρώ με παραίτηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.

Από την πλευρά της, πάντως, η διοίκηση του Αγροτικού Οίκου Σπύρου υποστηρίζει ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών της προς Intrum (13,1 εκατ.), προς QQuant (1,19 εκατ.) και Cepal Hellas (538 χιλ.).

Παράλληλα, δηλώνει αισιόδοξη για την πορεία της αγοράς το επόμενο δωδεκάμηνο, καθώς και ότι «εξετάζει όλες τις δυνατότητες αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της με αναδιάρθρωση της χρήσης της».

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ: Σε εξωδικαστικό συμβιβασμό για τη ρύθμιση των υποχρεώσεών της (ύψους 16,1 εκατ. ευρώ) προς τις τράπεζες και παράλληλα στην προσέλκυση επενδυτών που θα βάλουν το χέρι στην τσέπη, προσβλέπει η διοίκηση των Εκδόσεων Λιβάνη, μήπως και διασώσει την εισηγμένη εταιρεία.

Οι προκλήσεις ωστόσο παραμένουν μεγάλες, με τον κύκλο εργασιών του πρώτου εξαμήνου να προσγειώνεται στα 588 χιλ. ευρώ, το EBITDA να ξεκινά από μείον (-495 χιλ. ευρώ), τη ζημία να διαμορφώνεται στις 992 χιλ. ευρώ, ενώ αρνητικά παραμένουν τόσο τα ίδια κεφάλαια (-16,35 εκατ. ευρώ) όσο και το κεφάλαιο κίνησης.

 

CNL: Σε εξέλιξη βρίσκεται η δικαστική διαδικασία, μέσω της οποίας η CNL Capital διεκδικεί τις 631 χιλ. ευρώ συν τόκους και έξοδα που της οφείλει η MLS. Σύμφωνα με τη διοίκηση της πρώτης, «η CNL Capital έχει επιτύχει την έκδοση διαταγής πληρωμής από το Πρωτοδικείο Αθηνών με ημερομηνία έκδοσης την 9/9/2020. Δυνάμει αυτής, η εταιρεία έχει προβεί ήδη σε νομικές ενέργειες, πετυχαίνοντας την είσπραξη μέρους της απαίτησής της. Κατά της εκδοθείσας διαταγής πληρωμής έχει ασκηθεί ανακοπή από την εταιρεία ΜLS, η εκδίκαση της οποίας εκκρεμεί».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η CNL έχει ήδη εγγράψει από πέρυσι τις σχετικές προβλέψεις και φέτος βλέπει τα κέρδη της να αυξάνονται, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει στη διανομή προμερίσματος 0,15 ευρώ ανά μετοχή.
Επίσης, διαθέτει πλεονάζουσα ρευστότητα (θετικό καθαρό ταμείο 1,64 εκατ. ευρώ στις 30/6/21), η οποία θα μπορούσε να ενισχυθεί με δανεισμό, προκειμένου να αξιοποιηθούν νέες δυνατότητες δράσης.

Για τον σκοπό αυτό, να σημειωθεί η πρόσφατη υπογραφή συνεργασίας με την Qualco.

 

EBRD: Επιτελείο από ανώτερα στελέχη έχει φέρει στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υπογραφής επιχειρησιακής συμφωνίας με το Υπουργείο Οικονομικών για τη διανομή μέρους (5,5 δισ. ευρώ) των χαμηλότοκων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Έχουν εγκατασταθεί στην Όθωνος και πέραν των επαφών με το ΥΠΟΙΚ δουλεύουν και τις «ώριμες» χρηματοδοτήσεις.

 

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ: Ζυμώσεις σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο πραγματοποιούνται για τη στήριξη των ξενοδοχείων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Στόχος είναι η δημιουργία ενός πακέτου βοήθειας, με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών να έχει πέσει στο τραπέζι ως η επικρατέστερη πρόταση, έτσι ώστε να διατηρηθούν και οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

Οι επαφές των ξενοδόχων με την Κομισιόν πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα και μένει να φανεί εάν ο διάλογος μέχρι το τέλος του έτους θα είναι εποικοδομητικός και αν η πρόταση που θα προκύψει -καλώς εχόντων των πραγμάτων- υιοθετηθεί από τα ευρωπαϊκά κράτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v