Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς επιβίωσε η Χαλυβουργία Ελλάδος *Θολό τοπίο στη «νεκρανάσταση» της Rocket *Κέρδη-έκπληξη για Epsilon Net

Οι αρρυθμίες στην προσπάθεια επανεκκίνησης της Rocket Delivery, η επιχείρηση διάσωσης της Χαλυβουργίας Ελλάδος της οικογένειας Μάνεση και το πλήγμα για τη ΔΕΗ.

Πώς επιβίωσε η Χαλυβουργία Ελλάδος *Θολό τοπίο στη «νεκρανάσταση» της Rocket *Κέρδη-έκπληξη για Epsilon Net

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Παρά τον τεράστιο δανεισμό της και τις μεγάλες προκλήσεις της προηγούμενης δεκαετίας που βίωσε ο κλάδος, όλα δείχνουν πως τα πράγματα θα εξελιχθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε ό,τι αφορά το μέλλον της Χαλυβουργίας Ελλάδος και των μετόχων της (οικογένεια Μάνεση).

Η εταιρεία πέρασε από πολλά στάδια, με πρώτο κομβικό σημείο το 2012, όταν κατάφερε (σε περίοδο που οι τράπεζες πολύ δύσκολα αποδέχονταν ανάλογες ρυθμίσεις στις πλείστες των επιχειρήσεων) να αναδιαρθρώσει ένα δανεισμό που ξεπερνούσε τα 300 εκατ. ευρώ και να πετύχει δεκαετή ρύθμιση με επιτόκιο… γερμανικού επιπέδου.

Σε δεύτερη φάση έρχεται το γνωστό fund της HIG, που εξαγόρασε από τρεις τράπεζες δάνεια της τάξεως των 140 εκατ. προς τη Χαλυβουργία Ελλάδος, με «κούρεμα» γύρω στο 85% (κατέβαλε γύρω στα 20 εκατ. ευρώ). Στη συνέχεια, η HIG έρχεται και «πατσίζει» τον δανεισμό των 140 εκατ. ευρώ (που είχε αποκτήσει έναντι περίπου 20 εκατ.) με το ακίνητο του εργοστασίου της Χαλυβουργίας Ελλάδος στην Αττική, το οποίο δεν χρησιμοποιείτο, καθώς είχε μείνει σε λειτουργία μόνο η μονάδα της Θεσσαλίας. Με άλλα λόγια, η εταιρεία είναι σαν να πούλησε το ακίνητό της στην Αττική έναντι 140 εκατ. ευρώ! Δεν το λες και λίγο...

Η τρίτη και πιο πρόσφατη εξέλιξη αφορά την προσφυγή της εταιρείας στον πτωχευτικό νόμο (η υπόθεση εκδικάστηκε και η απόφαση αναμένεται), μέσω της οποίας ζητείται ένα επιπρόσθετο κούρεμα της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά το 87% στις απαιτήσεις τόσο της ΔΕΗ (η εισηγμένη καλείται να διαγράψει ποσό της τάξεως 70 εκατ. ευρώ, κάτι που καθόλου δεν της αρέσει), όσο και των λοιπών πιστωτών (ούτε και σ’ αυτούς αρέσει), πλην του υπόλοιπου τραπεζικού δανεισμού που διαχειρίζεται γνωστός servicer.

Με άλλα λόγια, μετά την πολύ πιθανή δικαστική έγκριση, η Χαλυβουργία Ελλάδος θα έχει καταφέρει τα τελευταία δέκα χρόνια, μέσα από πολύ χαμηλά επιτόκια και τα πολλαπλά γενναία κουρέματα, α) να μειώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις στη μέση, β) να είναι σε θέση να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που θα προκύψουν από την εισροή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης, γ) οι μέτοχοί της, όπως τουλάχιστον φαίνεται επί του παρόντος, να διατηρούν στο ακέραιο το ποσοστό τους.

Αυτό το τελευταίο, δεν το λες και μικρό πράγμα...

 

EPSILON NET: Εντυπωσιακά αναμένεται να είναι τα ετήσια αποτελέσματα του 2021 που πρόκειται να δημοσιεύσει σήμερα η Epsilon Net, με τους αισιόδοξους αναλυτές να μιλούν για κερδοφορία που θα μπορούσε να είναι τριπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη της προηγούμενης χρήσης.

Εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι η δημιουργία τόσο υψηλών θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών, έτσι ώστε ο όμιλος να διατηρεί θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμα πολύ υψηλότερα από το σύνολο των τραπεζικών του υποχρεώσεων) παρά την υλοποίηση τόσων εξαγορών.

Σε κάθε περίπτωση, οι πραγματικές περυσινές επιδόσεις του εισηγμένου ομίλου ήταν στην πράξη υψηλότερες από αυτές που θα καταγραφούν στις οικονομικές καταστάσεις της Epsilon Net, καθώς δεν θα έχουν υπολογιστεί σε δωδεκάμηνη βάση τα αποτελέσματα των εταιρειών που εξαγοράστηκαν κατά τη διάρκεια του 2021.

Με αυτό το δεδομένο, αλλά και με βάση τη σαφώς ανοδική ζήτηση που παρατηρείται στην αγορά πληροφορικής, οι επιδόσεις της Epsilon Net για τη φετινή χρονιά προβλέπονται πολύ καλύτερες από τις περυσινές.

 

ROCKET: Αβεβαιότητα μετά το τριήμερο λουκέτο στη Rocket Delivery. Αν και η επανεκκίνηση στις 3 μ.μ. το Σάββατο καλλιέργησε ελπίδες, οι εργαζόμενοι βλέπουν θολό τοπίο. Ελπίζουν στη συνέχιση της δραστηριότητας, αλλά δεν έχουν επαρκείς διαβεβαιώσεις. Η επικοινωνία με προϊσταμένους και διοικητικά στελέχη γίνεται μετ’ εμποδίων μέσω emails, γεγονός που δυσχεραίνει τις διαδικασίες.

Επισήμως η εταιρεία δεν έχει ανταποκριθεί σε ερωτήματα της στήλης για το σχέδιο της επανεκκίνησης και δεν έχει δώσει άλλες διευκρινίσεις πέραν της ανακοίνωσης της Παρασκευής, για προσπάθεια επανέναρξης λειτουργίας μετά από διακοπή 72 ωρών.

Το Σάββατο οι διανομείς βρέθηκαν στα πόστα τους. Η δραστηριότητα ήταν περιορισμένη ενώ αυτή την εβδομάδα αναμένονται εξελίξεις.

Μεταξύ άλλων αναμένεται και η απάντηση του Υπουργείου Εργασίας, σε συνέχεια συνάντησης που έγινε με εργαζόμενους και αντιπροσωπεία του σωματείου εργαζομένων οδηγών δικύκλων, όταν η Rocket Delivery ανακοίνωσε παύση εργασιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v