Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρώπη-Αέριο: Η εκδίκηση του Νότου - Η εξυγίανση της Μπουτάρης και τα σχέδια της Premia - Το νέο εργαλείο της ΕΚΤ και οι αγορές

Οι ασύμμετρες απειλές για τους γουνοποιούς και πώς δυναμώνει το διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ. Τα οινοποιεία του Μπουτάρη και οι επενδύσεις που μπαίνουν στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Ευρώπη-Αέριο: Η εκδίκηση του Νότου - Η εξυγίανση της Μπουτάρης και τα σχέδια της Premia - Το νέο εργαλείο της ΕΚΤ και οι αγορές

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ: Το προσεχές φθινόπωρο αναμένεται η δικαστική απόφαση για το πρόγραμμα εξυγίανσης της Μπουτάρης και σε περίπτωση έγκρισης του σχετικού αιτήματος, η γνωστή οινοποιία θα ξεκινήσει καθαρή από χρέη και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, διαθέτοντας την υπάρχουσα εμπειρία-τεχνογνωσία και νέα μετοχική σύνθεση.

Οι νέοι επενδυτές θα επιδιώξουν να προχωρήσουν και σε άλλες εξαγορές στον κλάδο, πιστεύοντας ότι μπορούν να δημιουργήσουν ένα ισχυρότερο και ανταγωνιστικό σχήμα.

Στο όλο επεκτατικό αφήγημα των νέων μετόχων, πιθανό ρόλο θα κληθεί να παίξει και η Premia Properties, αποκτώντας και τις εγκαταστάσεις άλλων οινοποιείων, πέραν αυτών της Μπουτάρης.

Ένα από τα ζητούμενα για την εισηγμένη εταιρεία θα είναι τα ικανοποιητικά yields...

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ενα στέλεχος με μεγάλη εμπειρία και βαθιά γνώση της αγοράς προστίθεται στο δυναμικό του διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης.

Πρόκειται για τον Οδυσσέα Χριστοφόρου, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο στον ΟΠΑΠ, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει διατελέσει στέλεχος σε επιτελικές θέσεις ευθύνης μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η συμμετοχή του ως ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους θα εγκριθεί και τυπικά από τη Γενική Συνέλευση της κατασκευαστικής την επόμενη εβδομάδα, μετά τη θετική εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου.

 

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Δεν είναι τυχαία ούτε παράλογη η αντίδραση του Νότου της Ευρωζώνης στην πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Για πρώτη φορά στα… χρονικά, ο Νότος είναι σε καλύτερη θέση από τον Βορρά, είτε διότι έχει πολλαπλές υποδομές για φορτία LNG, είτε διότι δεν λαμβάνει αέριο μέσω του πασίγνωστου πλέον αγωγού Nord Stream 1, είτε λόγω άλλων εναλλακτικών.

Κατά συνέπεια, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν έχει και λόγο να προστρέξει σε τέτοιου είδους ακραία μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης, που επιβαρύνουν την οικονομία αλλά και τους πολίτες.

Εξού και η άρνηση, είτε επίσημη είτε ανεπίσημη, φαίνεται να παίρνει μορφή «μονομπλόκ» από Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ελλάδα. Όλο το Νότο δηλαδή. Για παραπλήσιους λόγους λένε επίσης όχι Πολωνία και Ουγγαρία.

Σημειώστε ότι δεν θα είναι έκπληξη εάν προσεχώς υπάρξει μεγάλο παρασκηνιακό αλισβερίσι στην Ευρώπη, προκειμένου να βρεθούν τρόποι ώστε να φαίνεται η αλληλεγγύη της υπόλοιπης ΕΕ στα ενεργειακά βάσανα της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης. Αλισβερίσι που μπορεί να δημιουργήσει και ευκαιρίες για τη χώρα μας.

 

ΕΚΤ: Δεν... εντυπωσίασε τις αγορές το νέο εργαλείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για στήριξη των κρατικών ομολόγων, καθώς αφενός οι εξελίξεις στην Ιταλία κυριάρχησαν στην επικαιρότητα και αφετέρου, προβλημάτισε η έλλειψη πληροφόρησης. 

Οι ανησυχίες επικεντρώνονται στην έλλειψη λεπτομερειών για το πώς και πότε θα αναπτύσσεται το εργαλείο, καθώς και για την προθυμία της κεντρικής τράπεζας να το αξιοποιήσει. 

Αναλυτές δήλωναν στο Reuters ότι στην παρούσα φάση, όλες οι χώρες της Ε.Ε. δείχνουν να είναι επιλέξιμες με βάση τους όρους που ξεδίπλωσε η ΕΚΤ, ωστόσο ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η πολιτική κρίση στην Ιταλία. 

«Αυτό που δεν άρεσε στις αγορές ήταν ότι η Λαγκάρντ είπε πολλές φορές στη συνέντευξη ότι ελπίζει πως δεν θα ενεργοποιηθεί», σχολίασε οικονομολόγος μιλώντας στο πρακτορείο.     

 

ΓΟΥΝΕΣ: Η γούνα του κλάδου, που δέχεται τα πυρά των φιλοζωικών οργανώσεων, «κάηκε» στην πανδημία. Τότε αρκετά ζώα προσβλήθηκαν με Covid και θανατώθηκαν.

Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι γουνοποιοί της Ελλάδας δέχονται μια ασύμμετρη απειλή από τον πόλεμο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Μόνο που οι παράπλευρες απώλειες δεν πλήττουν μόνο τις επιχειρήσεις αλλά επηρεάζουν άμεσα και τους εργαζόμενους. Κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις του κλάδου να μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέχρι το 80% του συνόλου των εργαζομένων τους, οι οποίοι είχαν προσληφθεί μέχρι και την 31η Μαΐου 2022, για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, θα λάβουν 534 ευρώ.

 

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ: Στις 27 Ιουνίου εγκρίθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας η ένταξη στον Αναπτυξιακό του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας «Υπό σύσταση» που, όπως λέει και το όνομά της, βρίσκεται… υπό σύσταση και δεν είναι εύκολο να βρεθούν περαιτέρω στοιχεία… ήσσονος σημασίας όπως π.χ. το ΑΦΜ και οι μέτοχοι.

Η εταιρεία δρομολογεί επένδυση πάνω από 4,6 εκατ. ευρώ. Και για να μη σας κρατάμε σε αγωνία, τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν στην αποξήρανση αγροτικών προϊόντων.  

 

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΙΙ: Το πράσινο φως σε μια επένδυση που λόγω συγκυρίας έχει τη σημασία της άναψε ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Νόμων του υπουργείου Ανάπτυξης. Η επένδυση, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 18 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο και θα υλοποιήσει η εταιρεία Arion Chemicals ΙΚΕ -η εταιρεία βρίσκεται υπό σύσταση- στη Θήβα.

Στοχεύει στο να κατασκευαστεί μεγάλη μονάδα παραγωγής λιπασμάτων.

Μια δραστηριότητα που βρίσκεται σήμερα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας λόγω ελλείψεων και υψηλού κόστους.

 

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ: Βέβαια δεν ξεχνάμε και τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Στον υφιστάμενο Αναπτυξιακό κυριαρχούν οι επενδύσεις σε νέες τουριστικές μονάδες. Μία εξ αυτών, ύψους άνω των 12 εκατ. ευρώ, θα πραγματοποιηθεί από την «Elegant Avaton Resort». Η νέα ξενοδοχειακή μονάδα, πέντε αστέρων, θα είναι δυναμικότητας 49 δωματίων/100 κλινών». 

Θα δημιουργηθεί στη θέση Καμάρι Κάμπου Αλυκό του Δήμου Νάξου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v