Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 9 2012

Είναι -εν τέλει- όλα θεωρίες συνωμοσίας;

Κατατοπιστικότατα τα σχετικά ρεπορτάζ του euro2day, που καλύπτουν από όλες τις πλευρές τα της επίσκεψης της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα(*).

Εμείς θα παρεκκλίνουμε λίγο σήμερα ανατρέχοντας σε παλαιότερες και σε νεότερες... λεπτομέρειες, που ευχόμαστε να μη σχετίζονται με την έλευση της Γερμανίδας καγκελαρίου ούτε με τον ευρύτερο σχεδιασμό του Βερολίνου για τη... Νέα Ευρώπη.

Η παρουσία του Hans Joachim Fuhtel στο πλευρό της καγκελαρίου μας υποχρεώνει να θυμηθούμε ενέργειες του εν λόγω πολιτικού αλλά και συμπατριωτών του, που μας αφορούν ως χώρα και ως Έλληνες άμεσα.

Στις 23/6 υπό τον εύγλωττο τίτλο «ο Φούχτελ, η ΕΟΖ Θράκης και οι... Γκρίζοι Λύκοι» αναφέραμε: «Σειρά συμπτώσεων καταγράφεται τον τελευταίο καιρό στη... μακρινή μας Θράκη. Από τη μία, η εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη του Χανς Γιοακίμ Φούχτελ (υφυπουργού Εργασίας της Γερμανίας), με αρμοδιότητα την εκτέλεση του μεγαλεπήβολου σχεδίου των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Από την άλλη, οι ημερίδες και τα φόρα που διοργανώνονται αυτόν τον καιρό στην Αλεξανδρούπολη (και αλλαχού), με σκοπό την ανάπτυξη και την αξιοποίηση της χειμαζόμενης αυτής περιφέρειας με αιχμή την ΕΟΖ της Θράκης». Αναλυτικότερο σχετικό θέμα είχε δημοσιευθεί και στον ΜΕΤΟΧΟ εκείνης της εβδομάδας.

Τη δράση του υφυπουργού Εργασίας αλλά και Γερμανών παραγόντων παρακολουθούμε εδώ και καιρό αρχικά με αφορμή επίκαιρη επερώτηση του Νικόλα Χουντή σε μία φαινομενικά αθώα (έτσι μας είχε φανεί τότε) έκθεση της Ε.Ε. (μετά από όχληση γερμανικών επιχειρηματικών κέντρων).

Έτσι, από τις σελίδες της Ελευθεροτυπίας (με την πολυτιμότατη συνδρομή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ) κάναμε λόγο για «την πρώτη γερμανική αποικία στη δυτική Ευρώπη» (Ε - στις 3/9/2011), εν συνεχεία «οι Γερμανοί ζητούν γη και ύδωρ για...ψίχουλα» (Ε - στις 9/10/2011), καθώς το όλο θέμα αργά αλλά μεθοδικά και κυρίως στο παρασκήνιο παρέμενε ενεργό.

Στις 6/7/2012 (σε ένα από τα απεργιακά φύλλα της Ελευθεροτυπίας) επανήλθαμε, καθώς τα στοιχεία και οι πληροφορίες πλήθαιναν, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα (τουλάχιστον), κι αποκαλύψαμε τις «Ειδικές Οικονομικές; Ζώνες - Ξανά στο προσκήνιο Θράκη - Ανατ. Μακεδονία» (το θέμα είχαν ανεβάσει επίσης η Iskra.gr, το Olympia.gr και ακόμη λίγα δίκτυα-ιστότοποι τους οποίους και ευχαριστούμε για ακόμη μία φορά).

Για το ίδιο θέμα τα Επίκαιρα (Μάκης Ηλιάδης) αφιέρωσαν δύο τεύχη τους (13 και 20/9), προβάλλοντας από τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, τη διαχρονική αβελτηρία των Ελλήνων ΥΠΕΞ, τον «βαθύ σχεδιασμό» της Άγκυρας, μέχρι τις παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις της γερμανικής και της τουρκικής διπλωματίας και τις στενότατες σχέσεις ισχυρότατων επιχειρηματικών ομίλων αυτών των δύο χωρών.

(*) Προφανώς και η αυριανή επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου είχε προγραμματιστεί πολύ πριν από την αιφνίδια της Άγκελα Μέρκελ. Θέλουμε να πιστεύουμε πως οι... θεωρίες συνωμοσίας, που κυκλοφορούν, είναι παντελώς ανυπόστατες και ότι δεν υπάρχει θέμα διακριτικής προτροπής ΚΑΙ του Βερολίνου προς την Αθήνα να τα βρει στο πετρελαϊκό με την Άγκυρα.

σ.σ.: Είτε αρέσει είτε όχι, ο σχεδιασμός του Βερολίνου είναι αμείλικτος και χωρίς συναισθηματισμούς (από την εποχή του Βίσμαρκ), επιβεβαιώνεται δε ιστορικά μέχρι τον πρόσφατο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Ζοφερό όσο και... προβοκατόρικο το δημοσίευμα των NYT, που ούτε λίγο ούτε πολύ... διερωτάται για το ποια ευρωζώνη μιλάμε, όταν η ήπειρος ολισθαίνει στον κατατεμαχισμό και στη δημιουργία κρατιδίων. Η αμερικανική εφημερίδα, με αφορμή φυσικά τις δραματικές εξελίξεις στην Ισπανία και το επικείμενο δημοψήφισμα στην Καταλονία καταγράφει (προβλέπει ή μήπως προβοκάρει...) ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό ενδεχόμενο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v