Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 15 2016

Στο επίκεντρο και το πρωτογενές πλεόνασμα

Πλούσια και σήμερα η ατζέντα των συναντήσεων δανειστών - Αθηνών, με παράγοντες οι οποίοι βρίσκονται κοντά στη διαδικασία να μην αποκλείουν να προκύψει κάτι ενδιαφέρον όπως την Τρίτη (με αφορμή δηλώσεις πηγών της ΤτΕ για το πλεόνασμα).

Τσακαλώτος - Χουλιαράκης θα θέσουν -έστω διερευνητικά- το θέμα του «κουρέματος» των πρωτογενών πλεονασμάτων (μάλλον για από 2019 και μετά). Η προσπάθεια θεωρείται περισσότερο διερευνητική για την ανίχνευση των προθέσεων των δανειστών παρά ουσιαστική, πλην όμως το θέμα επανέρχεται μόλις δύο μέρες μετά τον σχετικό «θόρυβο» που προκλήθηκε την Τρίτη.

Οι δανειστές μπορεί να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, οι Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί μπορεί να αποκλείουν οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά στη μέση είναι και το ΔΝΤ που στην έκθεση βιωσιμότητας για το χρέος ζητούσε ο στόχος να κατέβει στο 1,5%.

Συνεπώς εύλογο το ενδιαφέρον της Αθήνας για τη στάση που θα κρατήσει η Βελκουλέσκου εάν και εφόσον η ελληνική πλευρά θέσει ζήτημα χαμηλότερης δημοσιονομικής προσαρμογής.

Θέση έχει πάρει (επανειλημμένα) και ο διοικητής της ΤτΕ, με τον Γιάννη Στουρνάρα να επιμένει πως ανάπτυξη χωρίς χαμηλότερους στόχους (τουλάχιστον στο 2%) δεν δύναται να υπάρξει.

Οσον αφορά στους Τσακαλώτο - Χουλιαράκη, πιθανότατα θα τεθούν (πάντα διερευνητικά) τα ποσοστά 2,5% για το 2019 και 2% για το 2020.

Για να δούμε εάν και τι θα βγει...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v