Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 14 2014

Ιταλικός πονοκέφαλος για Βρυξέλλες, Βερολίνο

Ραγδαίες οι εξελίξεις στη... γειτονιά μας, προοιωνίζονται ιστορικές στιγμές και ανατροπές, και το κατεστημένο των Βρυξελλών και του Βερολίνου για πρώτη φορά εκφράζει την ανησυχία του για τα επερχόμενα.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα υποβάλει την παραίτησή του αμέσως μετά τη στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος στην πρόταση του Ματέο Ρέντσι. Όπως μεταδίδει το Reuters, η πρόταση του κ. Ρέντσι πέρασε με 136 ψήφους υπέρ και 16 κατά.O Λέτα θα υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος αναμένεται να ζητήσει από τον Ρέντσι να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Ενδιαφέρουσα κι ενδεικτική η παρέμβαση των Financial Times, που αναφέρουν πως αναλαμβάνοντας ο νεότερος πρωθυπουργός στην Ιστορία της Ιταλίας, ο λαλίστατος και μαχητικός Ματέο Ρέντσι ηγείται μιας αδύναμης κυβέρνησης με αόριστο οικονομικό σχεδιασμό.

Η Ελβετία

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε σήμερα την Ελβετία «να βρει λύσεις» μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τον περιορισμό της μετανάστευσης, αποκλείοντας οποιαδήποτε διαπραγμάτευση όσον αφορά την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών. «Η Ελβετία είναι αυτή που θα πρέπει να βρει τις λύσεις. Όχι εγώ, ούτε η Επιτροπή», δήλωσε ο Μπαρόζο στους δημοσιογράφους.

Ανησυχεί το Βερολίνο από την ενίσχυση των ακροδεξιών, των ευρωσκεπτικιστικών και των ισλαμοφοβικών κομμάτων και σχηματισμών από τη Γαλλία, και τη Σκανδιναβία μέχρι την Ελλάδα, διάβαζα τις προάλλες σε «προοδευτικές» γερμανικές εφημερίδες.

Οι καρεκλοκένταυροι των Βρυξελλών, οι απόγονοι του Βίσμαρκ, ή δεν έχουν συναίσθηση των ανατροπών που συντελούνται στην Ευρώπη ή δεν αντιλαμβάνονται όσα διακυβεύονται στην ήπειρο της οποίας το έδαφος είναι ποτισμένο από μνήμες ιστορικές σε βάθος χιλιάδων χρόνων.

...Ή ενορχηστρώνουν μεθοδικά τις τελευταίες πράξεις του δράματος.

σ.σ.: ανέκαθεν για το Βερολίνο πονοκέφαλος ΔΕΝ ήταν το Παρίσι (και βεβαίως ο ολίγος Φρ. Ολάντ) αλλά κυρίως η Ρώμη, η απρόβλεπτη και... επικίνδυνη (για πολλούς και διάφορους λόγους) Ιταλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v