Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 19 2014

Να μη χαθεί η ευκαιρία για αλλαγές

Πολλά τα ενδιαφέροντα που αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, στη συνέντευξή του στον Χρήστο Κίτσιο.

Ωστόσο δεν θα μείνω στην πρότασή του για χρήση των ομολόγων EFSF που έχει το ΤΧΣ - πώς δηλαδή να τοποθετηθούν σε υφιστάμενη τράπεζα ή σε μια νεότευκτη τράπεζα ανάπτυξης προκειμένου να αποκτήσουν μέγιστο όφελος ως ίδια κεφάλαια των τραπεζών ή να εξασφαλίσουν ως ενέχυρο φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ, ή σε θέματα που αφορούν τις εκκρεμότητες από τη μη κατάθεση του νέου νόμου για τις τράπεζες ή την εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί στο θέμα της ΑΜΚ της Eurobank.

Θεωρώ χαμηλού κόστους (και πολιτικού, μάλιστα) το αγκάθι του φόρου υπεραξίας που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να συμβάλει στη μόχλευση της αγοράς το επόμενο διάστημα.

Οι προτάσεις του ΣΜΕΧΑ
-κατάργηση του φόρου υπεραξίας, με ταυτόχρονη αύξηση του φόρου επί των συναλλαγών από 0,2% σε 0,3%,
- διατήρηση του φόρου υπεραξίας, αλλά με θέσπιση υψηλού αφορολόγητου.

Μία σκέψη είναι για παράδειγμα η υιοθέτηση του γερμανικού μοντέλου που βάζει φόρο υπεραξίας μόνο σε όσους κατέχουν πάνω από το 1% του μετοχικού κεφαλαίου εισηγμένων εταιρειών.

Όσον αφορά το... πολιτικό κόστος, είναι δίκαιο για τις day trade συναλλαγές να προβλεφθεί συντελεστής 0,03% ώστε να ενισχυθεί η εμπορευσιμότητα και το βάθος της αγοράς αλλά και τα έσοδα του δημοσίου.

Αλλά και για την επιβολή φόρου πωλήσεων 0,05% σε ομόλογα από τη στιγμή που η εν λόγω αγορά έχει αναθερμανθεί τις τελευταίες εβδομάδες (με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές), ενώ ενδεικτική είναι η... επανεμφάνιση μέχρι των ασφαλίστρων κινδύνου. Δείγμα πως η συγκεκριμένη αγορά για παίκτες και ειδικούς μπορεί να συμβάλει στην αντιστάθμιση εσόδων από μία πιο ευέλικτη λειτουργία του φόρου υπεραξίας.

Η αγορά είναι σε καλό δρόμο, δεδομένης μάλιστα της γενικότερης κατάστασης θα λέγαμε πως είναι... μακράν καλύτερος απ΄ ό,τι η πραγματική οικονομία. Και αυτή η τάση θα πρέπει να διαφυλαχθεί, να υποστηριχθεί η δημιουργία επενδυτικών θυλάκων, ώστε κάποια στιγμή το Χ.Α. να καταστεί ξανά και μοχλός χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Ας κάνει τα δύο βήματα, που χρειάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, γνώστης της αγοράς ο Γ. Στουρνάρας και των εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Και το ενθαρρυντικό σε αυτήν τη συγκυρία έχει συνομιλητές φορείς και πρόσωπα, που επίσης γνωρίζουν πολύ καλά τα της αγοράς.

Ευκαιρία λοιπόν να βρεθεί κοινός τόπος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v