Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 19 2015

ΧΑ: Σενάρια και περιθώρια για δείκτες και μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ: Σε νέα ιστορικά υψηλά ο DAX περνώντας και τις 10.100 μονάδες (σε κλείσιμο μάλιστα) αποτυπώνοντας την οικονομική (και όχι μόνο) ισχύ της Γερμανίας έναντι όχι μόνο των χωρών της ευρωπεριφέρειας αλλά και της δεύτερης (σε όρους ΑΕΠ) Γαλλίας.

Χ.Α.: Στο ζενίθ ο DAX, στο ναδίρ το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να διατηρεί τις επιφυλάξεις της για την κίνηση των τραπεζών να προσφύγουν προληπτικά στον ELA. Για τον κλαδικό δείκτη «έσχατη στήριξη» η στενή ζώνη των 80-82 μονάδων που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί προκειμένου να μην... κυλήσουμε σε άγνωστα μονοπάτια.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Στον Εκηβόλο της Παρασκευής βάσει της μέτρησης της eZMarket σημειωνόταν πως η απομάκρυνση του δείκτη πάνω από τις 98 μονάδες θα σηματοδοτούσε τη συνέχεια μίας ανοδικής αντίδρασης. Τυχόν αδυναμία του δείκτη με καθοδική διάσπαση της γραμμής στήριξης θα σηματοδοτούσε την είσοδό του (αλλά και της αγοράς) σε νέες περιπέτειες σύντομα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Και στην ομιλία του στα Τρίκαλα ο Αλ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα επιθετικός (και) για τις τράπεζες. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών όσον αφορά τη στόχευσή του κατά των λεγόμενων «συμφερόντων», ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στη συνέχεια.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΙΙ: Με καθοδικό χάσμα ξεκίνησε η συνεδρίαση και για τις 4 συστημικές μετοχές. Από τα 0,166 η Eurobank, από τα 0,45 η Alpha Bank, από τα 0,87 η Πειραιώς και από τα 1,32 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ. Στα πρώτα 5΄ της συνεδρίασης το 78% συναλλαγών από το σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ είχε αλλάξει χέρια στις τράπεζες. Με -2,51% ο κλαδικός δείκτης στις 88,81 μονάδες.

ΣΕΝΑΡΙΑ: Δίνουν και παίρνουν λίγο πριν από την κρίσιμη Κυριακή. Το μεν Reuters αναφέρεται σε συζητήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για το ενδεχόμενο νέας παράτασης του ελληνικού προγράμματος. Το Bloomberg σημειώνει πως η Γερμανίδα καγκελάριος περιμένει «κωλτούμπα» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Αρωγός στη σκληρή στάση του Βερολίνου τα υψηλά ποσοστά του AfD και τα υψηλότατα στην ευρύτερη «κοινή γνώμη» της χώρας.

OMΟΛΟΓΑ: Στη χθεσινή συνέντευξη του αρχηγού της Ν.Δ. (στον ΣΚΑΪ) έγινε σαφής αναφορά και για τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών, που θα πρέπει να καλυφθούν για τον Φεβρουάριο (3,9 δισ. ευρώ), τον Μάρτιο (18,2) και 9,5 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

ΑΡΑΙΓ: Στα 7,20 ευρώ με μικρές απώλειες κρατήθηκε η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, την Παρασκευή. Διαβάζω στο θέμα της Μάρως Τσαντήλα, πως η ελληνική εταιρεία ενδιαφέρεται για το σήμα και τα λογότυπα των Κυπριακών Αερογραμμών, που βγαίνουν άμεσα προς πώληση από την Λευκωσία.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ: Τις «δίκαιες τιμές» των blue chips και των μετοχών του Γ.Δ. διερευνά η Χρυσοχοΐδης χρηματιστηριακή.

Κορυφαίες επιλογές για το 2015 βάσει της μεθοδολογίας της παραμένουν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Αεροπορία Αιγαίου, οι εταιρείες του oμίλου Μυτιληναίου, Coca Cola Hellenic, Τιτάν και Ελληνικά Χρηματιστήρια. Ακόμα είναι θετική και για τις μετοχές των Motor Oil, Πλαστικών Θράκης, Κρι Κρι, ΕΥΑΘ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (που ήταν εκ των κορυφαίων επιλογών το 2014 και παραμένει θεμελιωδώς υποτιμημένη), πάντα σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή.

ΣΤΗΡΙΞΗ: Αναμένουμε τιμές, αισθητά κάτω από τις 750 μονάδες εκτιμά ο έγκυρος Μ. Βελλιανίτης. Το... δυστυχές με τον φίλο Μ.Βελλ. είναι ότι κατά κανόνα επιβεβαιώνεται. Χρόνια που τον παρακολουθώ οι μετρήσεις του είναι αλφάδι.

Ενα τέτοιο σενάριο προϋποθέτει νέο χαμηλό για τις τράπεζες και αισθητά φθηνότερες τιμές για μετοχές της 3άδας ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και CC/HBC. Για τη μετοχή της ΔΕΗ το χαμηλό είναι τα 4,62 ευρώ από τη συνεδρίαση της 8ης/1. Για τη CC/HBC τα 13,67 από την προηγούμενη Πέμπτη.

ΟΠΑΠ: Τα 7,94 ευρώ είναι το ενδοσυνεδριακό χαμηλό από τις 7/1. Στη μετοχή βγήκαν αγοραστές μέχρι την Τετάρτη, αλλά την Παρασκευή οι πωλήσεις ήταν πιεστικές με την τιμή μέχρι τα 8,32 ευρώ. Διαγραμματικά αρνητικό το -7,21% της 16ης/1.

Γ.Δ.: Η μορφή της καθοδικής κίνησης του Γ.Δ. από τις 843 μονάδες αφήνει ελάχιστα περιθώρια αισιοδοξίας, για ανατροπή του πτωτικού σεναρίου. Ολοκλήρωση της μέτρησης δείχνει τον Γ.Δ. προς τις 710 μονάδες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v