Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 16 2015

Τα μεσοπρόθεσμα σενάρια για τον FTSE 25

Σε κρίσιμο σημείο οι σχέσεις δανειστών- Αθήνας, λίγο πριν ξεκινήσει το Eurogroup.

Προφανώς η κίνηση των μετοχών εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις και την έκβαση των διαπραγματεύσεων (είτε σήμερα είτε σε επόμενη έκτακτη συνάντηση, την Παρασκευή ενδεχομένως- καθότι ο χρόνος στενεύει και τα περιθώρια εν όψει 28ης Φεβρουαρίου περιορίζονται.

Κατατοπιστικότατη η μέτρηση και η απεικόνιση των πιθανότερων σεναρίων (από τον φίλο thesmartgolfish) όπως αυτά αναλύονται και "αποτυπώνονται" διαγραμματικά.

Ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις αναμένεται μια περαιτέρω ανοδική κίνηση των μετοχών με αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο μιας άμεσης διόρθωσης (σχηματισμός δεξιού inverse ώμου στον ftse25).

Σημαντικές ενδείξεις για αυτό υπήρξαν καθ΄όλη την προηγούμενη εβδομάδα και κυρίως απο την σαφή πρόθεση της νέας κυβέρνησης και των εταίρων να συμβιβαστούν πέρα από επικοινωνιακού τύπου "προβλήματα" (αντιπρόσωποι των θεσμών αντί για τρόικα, νέο πρόγραμμα γέφυρα αντί για μια αναθεωρημένη συνέχεια του παλιού κτλ..)

Αν υποτεθεί ότι έτσι έχουν τα πράγματα (με μεγάλο ΑΝ) τότε, το αμέσως επόμενο βασικό ερώτημα είναι τι μπορεί να σημαίνει αυτή η ανοδική αντίδραση για το μεσοχρόνιο σενάριο της αγοράς.

Κατά την εκτίμηση του φίλου της στήλης υπό προϋποθέσεις (α & β) η ανοδική αυτή κίνηση μπορεί και να σημάνει το τέλος του σεναρίου των νεότερων ιστορικών χαμηλών. Η αντίστροφα, αν δεν παρουσιάσει/εξασφαλίσει αυτές τις προϋποθέσεις τότε τα νεότερα ιστορικά χαμηλά είναι απλά θέμα χρόνου...

α) Πολιτική διαπραγμάτευση: Σχηματικά θα έχουμε "δύο διαπραγματεύσεις". Η πρώτη, που αφορά κυρίως το: "ότι συμφωνούμε να διαπραγματευτούμε" και βάζουμε ένα πλαίσιο, έχει ΗΔΗ ξεκινήσει και αναμένεται να κλείσει αργά η γρήγορα τις επόμενες ημέρες/εβδομάδες. Απο αυτήν την διαδικασία αναμένουμε την ανοδική κίνηση που αναφέρθηκε προηγουμένως.

Η δεύτερη, θα αφορά τους συγκεκριμένους όρους & προϋποθέσεις για την κατάληξη σε μια νέα συμφωνία (light μνημόνιο) και την στοχοθέτησή/αξιολόγησή τους στο χρόνο.

Η αντίληψή είναι ότι το μεσοχρόνιο μέλλον της αγοράς (αν θα κάνει νεότερα χαμηλά ή όχι) θα προέλθει από την τύχη της δεύτερης αυτής και ουσιαστικής διαπραγμάτευσης. Η επιτυχία αυτής θα εξαρτηθεί όχι μόνο στο μέτωπο με τους δανειστές αλλά και (κυρίως) στο εσωτερικό κομματικό μέτωπο της κυβέρνησης...

β) διαγραμματικές συνθήκες: Η εικόνα που σχηματίζεται είναι ότι αν η αγορά θελήσει να "ακυρώσει" το αρνητικό σενάριο προεξοφλώντας μια επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να κινηθεί πολύ έντονα ανοδικά προς την περιοχή των 360 - 380 μονάδων. Στην συνέχεια κατά την διάρκεια μιας πιθανής ΚΑΙ ομαλής διόρθωσης δεν θα πρέπει να περάσει κάτω από το επίπεδο της ανοδικής διάσπασης του μεσοχρόνιου καθοδικού καναλιού. Σχηματικά, πάντα, ως εξής:

Διάγραμμα Ι

Αντίθετα, το σενάριο της συνέχειας της καθοδικής κίνησης που θα οδηγήσει τελικά σε νεότερα ιστορικά χαμηλά θέλει την πραγματοποίηση μια ανοδικής αντίδρασης τύπου: ''dead cat bounce''.

Αυτό σημαίνει μια ανοδική κίνηση όχι υψηλότερα από τις 355 μονάδες η οποία θα γυρίσει αρκετά γρήγορα και χωρίς διακοπή καθοδικά προς τα προηγούμενα χαμηλά των 209 μονάδων, σχηματικά ως εξής:

Διάγραμμα ΙΙ

Επί της ουσίας μια τέτοια κίνηση θα σημαίνει ότι η ανοδική αυτή κίνηση δεν είναι παρά το ανοδικό κύμα B και θα ακολουθήσει ένα τελευταίο καθοδικό C που θα οδηγήσει σε νεότερα και τελευταία ιστορικά χαμηλά.

Η αντίστοιχη εικόνα στα Ομόλογα (10Υ) και για τα δύο σενάρια θα μπορούσε, σχηματικά, να είναι ως εξής:

Διάγραμμα ΙΙΙ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v