Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 15 2015

Το (κατ' ελάχιστον...) κόστος ενός... ατυχήματος

Στο... παρά ένα η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, ελάχιστες μέρες πριν από το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Σε αυτήν τη συγκυρία λοιπόν έχει ενδιαφέρον να «μετρήσουμε» 3-4 μεγέθη... χρήσιμα ενδεχομένως για τη βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας.

Στο, τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ, υπολόγιζε (αρχές Απριλίου) εσωτερική έκθεση της ΕΚΤ το κόστος πιθανού... ατυχήματος για την παγκόσμια οικονομία, με το βάρος να πέφτει κυρίως σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Η έκθεση είχε συνταχθεί σύμφωνα με «μυστικές» μετρήσεις όλων των βασικών παικτών του δανειακού πακέτου προς την χώρα μας. ΕΚΤ, Ε.Ε., ΔΝΤ και Γερμανία, Γαλλία υπολόγιζαν τις συνέπειες σε 3πλάσιο και 4πλάσιο επίπεδο από την έκθεση που έχουν σε ελληνικούς τίτλους.

Στο θέμα επανήλθε τελευταία και ο νουνεχής Wolfgang Munchau (Financial Times/Euro2day) προειδοποιώντας για το υπέρβαρο ποσό που (τουλάχιστον) θα ανέλθει το... μάρμαρο.

Σε μία συγκυρία που η ΕΚΤ υλοποιεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης/μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων και την ώρα που η έκθεση της Deutsche Bank σε παράγωγα/σύνθετα προϊόντα είναι σχεδόν 20 (!) φορές μεγαλύτερη από το γερμανικό ΑΕΠ.

Ή πάνω από 5 φορές το ΑΕΠ της Ευρωζώνης... και με τους ξένους (αμερικανικούς) οίκους να έχουν προειδοποιήσει τον γερμανικό τραπεζικό κολοσσό ήδη με μία υποβάθμιση.

Για να δούμε... bets, please!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v