Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 26 2015

Δεν είναι τόσο απλά...

Με «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί χαρακτήριζε την Πορτογαλία σε χθεσινή ανάλυσή του το MarketWatch. Στο 130% του πορτογαλικού ΑΕΠ το ύψος του χρέους της ιβηρικής χώρας.

Το ελληνικό πρόβλημα καλύπτει(;) τα... δυσθεώρατα προβλήματα της Γαλλίας και της Ιταλίας, προειδοποιούσαν προχθές οι Financial Times.

Προειδοποιήσεις για σοβαρές παρενέργειες σε Κύπρο, Βουλγαρία κ.ά. από τον κίνδυνο ενός «ελληνικού ατυχήματος» απευθύνουν τις τελευταίες ημέρες επενδυτικοί οίκοι και σχολές σκέψεις.

Η κατάσταση μόνο απλή ΔΕΝ είναι, καθώς ένα ενδεχόμενο... ελληνικό ατύχημα θα πυροδοτούσε μη μετρήσιμες συνέπειες, με την Ευρώπη να εισέρχεται σε αχαρτογράφητα εδάφη (όπως οι ίδιοι οι ξένοι αναφέρουν).

Σε αυτήν την ιστορική συγκυρία, με την Ευρώπη να έχει ανοιχτό ένα μέτωπο στα ανατολικά της (Ουκρανία), σε ψυχροπολεμική κατάσταση με την Ρωσία (...ελέω ΗΠΑ), εύλογο είναι το ερώτημα κατά πόσον το «ευρωπαϊκό σύστημα» θα άντεχε την πυροδότηση αλλεπάλληλων «εκρηκτικών μηχανισμών χρέους» από την άκρη της Ιβηρικής (Πορτογαλία) μέχρι τον πυρήνα της Ευρωζώνης (δεύτερο ΑΕΠ της Ε.Ε. η Γαλλία, τρίτο η Ιταλία..., με την προβληματική Ισπανία να καραδοκεί).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v