Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 10 2015

Coca Cola/HBC: Ένας βαρύς σηματωρός

Ρυθμιστής για τη διακύμανση των βασικών δεικτών η δεικτοβαρής Coca Cola/HBC. Με αποτίμηση 7,82 δισ. ευρώ, "βαραίνει" 13% στη διαμόρφωση του FT 25, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά, ειδικά μετά την επαναλειτουργία του ΧΑ από τις 3 Αυγούστου.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής η μετοχή ενισχύθηκε σε κλείσιμο κατά 7,03% στα 21,93 ευρώ, με υψηλό ημέρας τα 22 ευρώ (*).

Εντυπωσιακή ανοδική κίνηση που εύλογα επηρέασε στη διαμόρφωση του FT 25 (και του ΓΔ).

Ομως σήμερα λειτουργεί -μέχρι τώρα- σαν φρένο ανάσχεσης της αντίδρασης της αγοράς πάνω από τα επίπεδα των 200 μονάδων. Με μόλις 119 τεμάχια, συνολικής αξίας 2.517 ευρώ, κυμαίνεται στα 21-21,25 ευρώ.

Μόλις 12 και οι θέσεις που έχουν ανοίξει στο Συμβόλαιο της μετοχής στα 21 ευρώ (-1,96%), ενώ ελάχιστα είναι και τα ΣΜΕ που έχουν γίνει στον FT 25. Μόλις 99 όλα κι όλα, προς τις 204 μονάδες.

Δεδομένου ότι συνεχίζεται η απαγόρευση του short-selling, οι μόνες θέσεις που ανοίγουν στον δείκτη είναι "αγοράς"/long, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (και) για τα έσοδα των ΕΧΑΕ.

Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την επιφύλαξή τους για τη συνεχιζόμενη απαγόρευση του short-selling, θεωρώντας ότι έτσι μεγεθύνεται η στρέβλωση στην αγορά.

Αλλωστε το short-selling κατά κανόνα λειτουργεί σαν εργαλείο αντασφάλισης.

Εν πάση περιπτώσει και μέσω της CC συντηρήθηκε η ανοδική αντίδραση της αγοράς, ενώ σήμερα μέσω της ίδιας μετοχής "φρενάρεται" λίγο πάνω από τις 200 μονάδες.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance), για τον FT 25 κρίσιμη θεωρείται η περιοχή των 209 μονάδων (νωρίτερα αντέδρασε έως τις 207,13), ενώ για τον ΓΔ η επιβεβαίωση των 690 (σε κλείσιμο) θα ενίσχυε τη φορά προς τις 720 μονάδες, που θεωρούνταν ως η πρώτη/βραχυπρόθεσμη αντίσταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v