Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 4 2015

Και τώρα τι...

Το ζήσαμε κι αυτό, το χθεσινό "ξεπούλημα", με το -16,23% να είναι το χειρότερο αρνητικό ποσοστό για τον Γ.Δ. από... μέτρησής του.

Ωστόσο η "βουτιά" πραγματοποιήθηκε με συναλλαγές μόλις 57,7 εκατ. τεμαχίων (!), συνολικής αξίας μόλις 67,6 εκατ. ευρώ. Τυπικά ΔΕΝ μπορεί να γίνει λόγος για "ξεπούλημα", sell-off κ.λπ. Ομως ουσιαστικά ο αποκλεισμός των Ελλήνων παικτών/εγχώριων κωδικών (κυρίως) λόγω των περιοριστικών μέτρων παραπέμπει σε ρευστοποιήσεις κυρίως ξένων και εκτός συνόρων λογαριασμών.

Sell-off ή όχι, με τη χθεσινή εικόνα ειδικά στις τράπεζες όπου άλλαξαν χέρια μόλις 18,2 εκατ. τεμάχια (όταν η δυνητική προσφορά ξεπερνούσε το... μισό δισ. σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων/βάσει του χθεσινού κλεισίματος) υπάρχει ένα θέμα.

Ο Γιώργος Α. Σαββάκης επιχειρεί μία καταρχήν αποτίμηση της χθεσινής-πρώτης ημέρας επαναλειτουργίας του Χ.Α. μετά από αναγκαστική αργία 5 εβδομάδων. Πρωτόγνωρο το γεγονός της μη λειτουργίας του Χ.Α. επί μακρόν, με τον MSCI να επιφυλάσσεται ως προς την επαναξιολόγησή του (με κίνδυνο περαιτέρω... περιθωριοποίησής του), όπως πρωτόγνωρα είναι άλλωστε όσα διαδραματίζονται στη χώρα. Και μόνο ο περιορισμός ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και μάλιστα για μία οικονομία χώρας-μέλους της Ευρωζώνης συνιστά από μόνο του ένα ιστορικό γεγονός.

Με μία κάθετη γραμμή/πελώριο καθοδικό χάσμα αποτυπώνεται τεχνικά το χθεσινό gap του FT 25, με τον αναλυτή Βασίλη Μαρκάκη να χαρακτηρίζει την κάθετη κίνηση ως τη δραματικότερη ώρα όλων των εποχών για τον δείκτη των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ένα διάγραμμα, μία εικόνα...χίλιες λέξεις θα λέγαμε εμείς, συμπληρώνοντας με το διάγραμμα ενός φίλου (Γιώργου Παπιγιώτη) προς επίρρωση της προσέγγισής μας.

Παρ΄ όλα αυτά παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι διατηρούν την ψυχραιμία τους εστιάζουν στην προοπτική της Πέμπτης 20 Αυγούστου. Στα εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου και της Μαρίνας Μάνη αποτυπώνονται οι προσδοκίες (αλλά και οι επιφυλάξεις ) της κυβέρνησης όπως κι όλο το παρασκήνιο από τις Βρυξέλλες.

Σε αυτή την προοπτική - υπό προϋποθέσεις- θα μπορούσε να ποντάρει το ΧΑ (κι αναφέρομαι κυρίως στους έλληνες παίκτες και μικρόεπενδυτές...)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v