Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 12 2015

Frequently Asked Questions...

Στο εύρος των 673,87 έως 678,75 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με σημαντική (βραχυπρόθεσμα) περιοχή αυτή των 679 μονάδων.

Εύλογο το ερώτημα εάν η αγορά έχει δει τα "χαμηλά" της αλλά και ποια είναι τα περιθώρια αντίδρασης της αγοράς.

Οπως σημείωνε νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης, για να υποχωρήσει το ΧΑ χαμηλότερα, θα πρέπει οι μη τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης -και ειδικά οι τίτλοι των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola HBC, Τιτάν και Jumbo-, που αποτελούν άνω του 60% της στάθμισης του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, να κινηθούν σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Αυτοί οι τίτλοι, οι οποίοι κράτησαν και το Χ.Α. σε όλο το προηγούμενο διάστημα, εμφανίζουν σύγκλιση σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από αυτά που κατέγραψαν στις αρχές Αυγούστου, όπου η αγορά βρισκόταν σε αντίστοιχα επίπεδα διαπραγμάτευσης στις 670 μονάδες, ή στις 24 Αυγούστου που ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε έως και τις 560 μονάδες.

Οπως σημειώνει ο αναλυτής Βασίλης Μαρκάκης, ο κίνδυνος καταγραφής νέων ιστορικά χαμηλών θα εκλείψει.

Ελάχιστη προϋπόθεση για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος καταβαράθρωσης του δείκτη σε νέα ιστορικά χαμηλά είναι η υπέρβαση της ζώνης που οριοθετείται από το επίπεδο διόρθωσης 23,6% ( 755 μον.) και των ΜΚΟ 200 ημ. που σήμερα διέρχονται από τις 784-793 μον.

Στην άλλη περίπτωση, βάσιμες ελπίδες αναστροφής της μεσο-μακροπρόθεσμης τάσης δημιουργούνται. Ελάχιστη προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι η υπέρβαση του επιπέδου διόρθωσης 38,2% του συνολικού πτωτικού κύματος από τις 1.379 στις 562 μον. που διέρχεται από τις 875 μον.

Τέλος, ως προς το πού εντοπίζεται το τελευταίο ανάχωμα των ταύρων. Το επίπεδο 78,6% αποτελεί αναμφίβολα το τελευταίο ανάχωμα ενός ανοδικού κύματος. Στην περίπτωσή μας, εντοπίζεται στις 593 μον. Σε ενδεχόμενη παραβίασή του, ο δείκτης κατά πάσα πιθανότητα θα κινηθεί σε χαμηλά έτους καθώς ο πρόσφατος βυθός των 562 μον. είναι μάλλον απίθανο ν' αντέξει περισσότερο από 1-2 συνεδριάσεις. Σε αυτή την περίπτωση ο δείκτης μάλλον θα κατευθυνθεί στον (κατά Σ. Παπαβασιλείου) στόχο των 538 μον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v