Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 14 2015

Και με τη βούλα το «μεταναστευτικό» στην ατζέντα Αθήνας-δανειστών

Με δύο στόχους ο Γιούνκερ στην Αθήνα, σημείωνε η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, την ώρα που οι Ευρωπαίοι θέτουν (όχι ξαφνικά*) ως μείζον θέμα το μεταναστευτικό για την Ελλάδα.

Αποκαλυπτικό, ως συνήθως, το θέμα της Αγγελικής, με ενδιαφέροντα στοιχεία που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν διαπραγματευτικό χαρτί για την κυβέρνηση. Εάν θεωρήσουμε πως ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διακατέχεται -επί της ουσίας- από τις ιδεοληψίες που του προσάπτουν οι υπέρμαχοι των "σκληρότερων πολιτικών" σε ένα τόσο σύνθετο, μεγάλο και με εθνικές επιπτώσεις θέμα, η ελληνική πλευρά ίσως πετύχαινε καλύτερα αποτελέσματα.

Η συγκυρία είναι εξαιρετικά "πονηρή" και για τη Γερμανία, την κυβέρνηση Μέρκελ, τα συμφέροντα του "βαθέος βιομηχανικού κράτους" της Βαυαρίας και των lobbies της Φρανκφούρτης.

«Οχι άλλους πρόσφυγες» (**) λένε οι Γερμανοί. Πέφτει κι άλλο η δημοτικότητα της Μέρκελ, ανεβαίνει η ευρωσκεπτικιστική AfD αλλά και άλλοι σχηματισμοί, φορείς κ.λπ. που συλλήβδην χαρακτηρίζονται ως "αντι-ισλαμιστικοί".

Σε τελευταία δημοσκόπηση του YouGov, το 56% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία είναι πολύ μεγάλος, όταν στα μέσα Σεπτεμβρίου το ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 46%. Μόλις το 19% εκτιμά πως η χώρα τους μπορεί να δεχθεί νέους αιτούντες.

Στο 38% το δημοσκοπικό ποσοστό του CDU/CSU (από 41,5% που είχαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές), στο 24,5% ανεβαίνει το SPD, στο 10% υποχωρούν λίγο οι Πράσινοι, στο 6,5% ενισχύεται κατά τι η Εναλλακτική για τη Γερμανία, η Αριστερά/Die Linke υποχωρεί στο 9%, ενώ σταθεροί στο 5% οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες/FDP. Παράλληλα ενισχύονται (πάντα δημοσκοπικά) μικρότερα, εκτός Bundestag, κόμματα και κομματίδια που συλλήβδην χρεώνονται στην "άκρα δεξιά".

(*) οι πιο προσεκτικοί θα ενθυμούνται πως το θέμα μίας υποτιθέμενης συνδιαλλαγής Μέρκελ-Τσίπρα για το "μεταναστευτικό", προκειμένου η Ελλάδα να υποδεχτεί μερικές εκατοντάδες χιλιάδες παραπάνω, είχε βγει στον έντυπο Τύπο, για μία μέρα, πριν τις εκλογές. Διαψεύστηκε "χαλαρά" και έφυγε άρδην από την επικαιρότητα.

(**) ο αστερίσκος αφορά στον τίτλο των γερμανικών ΜΜΕ, καθώς ΔΕΝ είναι όλοι οι αιτούντες πρόσφυγες.
Οπως έχει παραδεχτεί και ο καθ' ύλην αρμοδιότερος ημών ΥΠ.ΕΞ Ν. Κοτζιάς, μεγάλο ποσοστό είναι μετανάστες (άλλοι νομιμοποιούνται, άλλοι θεωρούνται παράτυποι μέχρι τέλους, "λαθραίοι" κατ' άλλους), ενώ είναι αδύνατον να μην εμφιλοχωρούν και οι συνήθεις "άγνωστοι" jihad ή κοινοί πράκτορες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v