Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 8 2016

Γερμανία: Η σοβαρή υπόθεση της Κολωνίας

Διαβάζω(*) πως εξαιρετικά σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση των σεξουαλικών παρενοχλήσεων και επιθέσεων σε γυναίκες τη νύχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία, στο Αμβούργο, στη Φρανκφούρτη και άλλες γερμανικές πόλεις, με την κυβέρνηση να επιρρίπτει ευθύνες στην Αστυνομία, η οποία δεν κατάφερε να ελέγξει την κατάσταση, και με την Αστυνομία να απαντά με τη σειρά της επικαλούμενη ελλείψεις σε προσωπικό.

Από τη μεν κυβερνητική πλευρά, αναφερόμενη στο γεγονός ότι οι καταγγελίες αφορούν άτομα αραβικής και βορειοαφρικανικής καταγωγής, ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας έσπευσε να απευθύνει έκκληση «να μην εκμεταλλευθούν κάποιοι τις επιθέσεις προκειμένου να απαξιώσουν συνολικά τους μετανάστες», τονίζοντας ότι «αν μεταξύ των δραστών υπάρχουν και κάποιοι που ζητούν άσυλο, αυτό δεν είναι λόγος για να γίνουμε καχύποπτοι γενικά προς όλους τους πρόσφυγες».

Από την άλλη, χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί είναι η δημιουργία ομάδων «αυτοάμυνας των πολιτών» στο Ντίσελντορφ, οι οποίες, όπως αναφέρει η Rheinische Post, συγκεντρώνουν μέλη μέσω του Facebook με σκοπό να οργανωθούν περιπολίες στην πόλη και να προστατεύσουν γυναίκες σε περίπτωση επιθέσεων.

Οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας τονίζουν ότι δεν πρόκειται ούτε για πολιτική ούτε για βίαιη ομάδα, αλλά για μια προσπάθεια να γίνει η πόλη «ασφαλέστερη για τις γυναίκες». Περισσότερα από 2.200 άτομα έχουν ήδη εγγραφεί στην ομάδα, η οποία θα ενεργοποιηθεί το Σάββατο.

«Η Αστυνομία είναι υπεύθυνη για τη δημόσια ασφάλεια στη Γερμανία. Δεν είναι δουλειά των πολιτών να ψάχνουν για εγκληματίες με συνειδητό και στοχευμένο τρόπο», δήλωσε σχετικά εκπρόσωπος της Αστυνομίας στην εφημερίδα, αντιδρώντας στην πρωτοβουλία.

Όσον αφορά στα ΜΜΕ και στον ρόλο πολλών εξ αυτών, η ένταση αφορά και στα μεγάλα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία άρχισαν να μεταδίδουν τα γεγονότα μόλις την Τρίτη και μόνο αφού η κατάσταση είχε λάβει σοβαρές διαστάσεις, λόγω του μεγάλου αριθμού των καταγγελιών. «Το γεγονός ότι τα ΜΜΕ χρειάστηκαν μέρες για να ενημερώσουν για τις καταγγελίες είναι σκάνδαλο», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ και κατηγόρησε τους δημοσιογράφους ότι «λειτουργούν σε καρτέλ σιωπής και αποκλεισμού ειδήσεων».

(*) Στο mignatiou.com / Σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση των σεξουαλικών υποθέσεων.

Όσοι υποτιμούν αυτές τις εξελίξεις στην καρδιά της Γερμανίας, δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ για τα χειρότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v