Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 14 2016

Το διπλό μήνυμα Στουρνάρα

Αίσθηση και ένθεν κακείθεν αντιδράσεις προκάλεσε η συνέντευξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στην εκπομπή «Ιστορίες» στον ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά.

Πολλά ΜΜΕ μπορεί να ασχολήθηκαν περισσότερο με μία από τις πολιτικές πτυχές, που αφορά στο τι προηγήθηκε των capital controls, στην ιστορία με το... Νομισματοκοπείο κ.ά.

Ωστόσο, κατά την ταπεινή εκτίμησή μας, δύο είναι τα κύρια μηνύματα -οικονομικού ενδιαφέροντος- που μας αφορούν.

Το πρώτο και κύριο σχετίζεται με τους κεφαλαιακούς ελέγχους, με τον επικεφαλής της ΤτΕ να σημειώνει πως κανείς δεν μπορεί να πει πότε θα αρθούν τα capital controls. «Κλειδί» είναι η αξιολόγηση. Αν γίνει γρήγορα, μπορεί να αρθούν φέτος.

Είναι η πρώτη φορά που από τα πλέον αρμόδια χείλη εκφράζεται αυτή η εκτίμηση, που επί της ουσίας ακυρώνει όλες τις προηγούμενες, που ήθελαν τα capital controls να αίρονται αρχές του 2016, το πρώτο τρίμηνο του 2016, στο εξάμηνο του 2016.

Για να μη θυμίσω παλιότερες εκτιμήσεις αιθεροβαμόνων, πως οι έλεγχοι θα μπορούσαν να αρθούν ακόμη και τέλη του... 2015.

Το δεύτερο έχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ο Γιάννης Στουρνάρας περιγράφει πως το καλό σενάριο για την οικονομία είναι να τελειώσει επιτυχώς η αξιολόγηση και μετά σταδιακά να ενισχυθεί η ρευστότητα.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί με την αποκατάσταση της εξαίρεσης του waiver, αλλά και με το να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE της EKT.

Πάντα κατά την ταπεινή εκτίμησή μου, το δεύτερο θα μπορούσε να αποτελεί κι ένα προσωπικό στοίχημα του ίδιου του Διοικητή της ΤτΕ, καθώς σχετίζεται με τον σχεδιασμό για τη λεγόμενη... λελογισμένη έξοδο στις αγορές. Ανάλογη με αυτήν που επιτυχώς είχε επιχειρηθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά.

Μάλιστα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να είναι ίσως ο βασικότερος συντελεστής στην προσπάθεια «εξόδου στις αγορές» επί δύο διαφορετικών κυβερνήσεων, μίας «δεξιάς» επί Σαμαρά και μίας «αριστερής» επί Τσίπρα.

Είναι προφανές πως εκτιμήσεις, θέσεις και πρακτικές που ακολουθεί ο Έλληνας τραπεζίτης είναι σε απόλυτη εναρμόνιση με τη λογική Μάριο Ντράγκι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v