Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 26 2016

Τι θέλουν οι Gergmann - Fahrenschon στην Αθήνα

Στα «ψιλά» φαίνεται να περνά η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Niclaus Bergmann (διευθυντή του Sparkkassenstiftung) και τον Georg Fahrenschon (πρόεδρο του Deutscher Sparkassen und Giroverband).

Κι όμως, στη συνάντηση συζητήθηκαν από την πλευρά των Γερμανών, το πετυχημένο μοντέλο λειτουργίας των αποταμιευτικών και συνεταιριστικών τραπεζών στη Γερμανία, η σημασία του -ως έτερου τραπεζικού πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας- για τη στήριξη και ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Από την ελληνική πλευρά, η προτεραιότητα της κυβέρνησης στη στήριξη τοπικών οικονομιών και ΜμΕ, η λειτουργία και στήριξη συνεταιριστικών και αποκεντρωμένων αποταμιευτικών τραπεζών ως καίριας σημασίας για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχιστεί η συνεργασία στη βάση της συναντίληψης ότι η ευρωζώνη και η Ε.Ε. δεν χρειάζονται μόνο έναν ενιαίο χώρο κεφαλαιαγορών αλλά και μικρές τράπεζες, είτε συνεταιριστικές, είτε ειδικού σκοπού, που είναι καταλληλότερες να εξυπηρετήσουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.

Είναι προφανές πως το παλιότερο σχέδιο των Γερμανών για ανάπτυξη δικτύου και λειτουργία αντίστοιχων Sparkassen στην Ελλάδα, που είχε μπει στο «ψυγείο» από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ξαναθερμαίνεται.

Δεδομένου ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προϋπέθετε διακρατική συμφωνία Βερολίνου - Αθηνών (και παράλληλα την άδεια της ΤτΕ), μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι η γερμανική πλευρά φέρνει το θέμα στο τραπέζι των συζητήσεων.

σ.σ. Για το θέμα, όποιος θέλει να αφιερώσει λίγο παραπάνω χρόνο μπορεί να ανατρέξει στην παλιότερη ανάρτησή μας: Να δούμε (...αν κάτι φαίνεται) πέρα από το δάσος/Εκηβόλος - 15 Σεπτεμβρίου 2010, ή στο KfW: Το μακρύ (οικονομικό) χέρι του Βερολίνου σε δράση/Ελευθεροτυπία - 21 Ιουλίου 2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v