Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 27 2016

Ιράν: (Ξανα)ανοίγει μια μεγάλη αγορά(*)

Μόνο στα... ψιλά δεν θα πρέπει να περάσει το θέμα του Μιχάλη Καϊταντζίδη, ο οποίος φέρνει στο προσκήνιο την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Τεχεράνη για συμμετοχή στο σχέδιο εξαγοράς των Ελληνικών Πετρελαίων.

Καταρχήν να σημειώσω πως και μόνο η είδηση του Ιρανικού Πρακτορείου Ειδήσεων έρχεται να βάλει τέρμα στις αναφορές πως η PO&IH (συμφερόντων Λάτση) δεν ενδιαφέρεται να πουλήσει το πλειοψηφικό ποσοστό που έχει αποκτήσει στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου.

Όμως, η ουσία είναι σε αυτήν καθεαυτή την εκδήλωση πρόθεσης από την ιρανική πλευρά και ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τεχεράνη.

Να θυμίσω πως στο τελευταίο ταξίδι τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά είχε συνοδεύσει ολιγομελής ομάδα επιχειρηματιών.

Προφανώς στο επικείμενο του Αλέξη Τσίπρα θα ακολουθήσουν περισσότεροι.

Το «ελληνικό επιχειρείν» προσβλέπει σε business στους τομείς των οδικών έργων, λιμενικών εγκαταστάσεων, χαλυβουργίας, φαρμάκων, τροφίμων-εστίασης, λιπασμάτων αλλά και τηλεπικοινωνιών, μεταφορών-logistics, παροχής λογισμικού και βεβαίως τουρισμού.

Εκτόπισμα στην ευρύτερη περιοχή έχουν ήδη συμφέροντα της ΜΕΤΚΑ

Στο ταξίδι του Νίκου Κοτζιά είχαν συμμετάσχει εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών Vianex, Demo, ELPEN, ενώ την αεροπορική γραμμή απευθείας σύνδεσης Αθηνών - Τεχεράνης λειτουργεί εδώ και καιρό η Αεροπορία Αιγαίου.

Εν αναμονή της επίσκεψης Τσίπρα στην Τεχεράνη κινητικότητα παρατηρείται τελευταία στα γραφεία των ομίλων ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, J&P Overseas, Archrirodon αλλά και μικρότερων τεχνικών εταιριών με ειδίκευση στα λιμενικά έργα.

Από κοντά και οι χαλυβουργίες, όπως ο όμιλος Βιοχάλκο, που «βλέπουν» σημαντικές εξαγωγικές προοπτικές.

Να σημειωθεί πως το Ιράν έχει πληθυσμό 78 εκατ. ανθρώπων (ως επί το πλείστον σιίτες, σε αντίθεση με τους σουνίτες της Σαουδικής Αραβίας), με ΑΕΠ 830 δισ. δολαρίων, είναι η 4η πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο και όσον αφορά στα γεωπολιτικά, λόγω μεγέθους, ο ένας από τους δύο περιφερειακούς ανταγωνιστές της... οθωμανίζουσας Τουρκίας του Ρ.Τ. Ερντογάν, με δεύτερο δυνατό παίκτη την Αίγυπτο.

Επίσης στο Ιράν λειτουργούν οι λεγόμενες «ελεύθερες ζώνες» με ειδικό καθεστώς. Για τις επενδύσεις που γίνονται εντός των ορίων τους ισχύουν προνόμια όπως εγγύηση 100% επαναπατρισμού κεφαλαίων, 15ετής φοροαπαλλαγή, ατέλεια εισαγωγής μηχανημάτων, πρώτων υλών, ανταλλακτικών κ.ά.

Ήδη στην Τεχεράνη συνωστίζονται πολυμελείς αποστολές Αμερικανών, Γερμανών, Γάλλων, Ιταλών, Σουηδών αλλά και Τούρκων, Πολωνών και πολλών άλλων εθνικοτήτων.

(*) μεγάλη αγορά, μεγάλης χώρας, με ιστορική διαδρομή και παρελθόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v