Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 8 2016

«Ψιλά γράμματα» για διαπραγμάτευση και χρέος

Εμφανής η διολίσθηση του ΔΝΤ από την «πάγια θέση» του για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Στα... ψιλά γράμματα των τελευταίων δηλώσεων της γενικής διευθύντριας του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, επιβεβαιώνεται η σύγκλιση με την ευρωπαϊκή, γερμανική πλευρά.

«Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό, η Ευρώπη πρέπει να κάνει παραχωρήσεις στην ελάφρυνση του χρέους». Για να συμπληρώσει πως «... η ελάφρυνση θα μπορούσε να προέλθει από την παράταση των δανείων και μείωση των επιτοκίων».

Θέμα χρόνου ένα «πραγματικό κούρεμα χρέους» εκτιμά η Die Zeit, σημειώνοντας πως «... η γοητεία της σχεδιαζόμενης στρατηγικής έγκειται στο ότι η Ελλάδα θα διευκολυνθεί χωρίς να πρέπει να γίνουν ριζικές οικονομικές και νομικές συζητήσεις στα κράτη των πιστωτών. Το βάρος του ελληνικού χρέους θα έμενε μεν υψηλό στα χαρτιά, όμως η Αθήνα θα έπρεπε να δαπανήσει λιγότερα χρήματα για τόκους και χρεολύσια και θα είχε έτσι στη διάθεσή της περισσότερα χρήματα για επειγόντως αναγκαίες επενδύσεις. Από αυτές ωφελείται και πάλι η οικονομία».

Τέλος, σύμφωνα με τη Le Monde, «... οι πιστωτές της Ελλάδας είναι έτοιμοι να συζητήσουν το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους τις επόμενες ημέρες, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στις 15-17 Απριλίου στην Ουάσινγκτον».

Σημ.: Εδώ ο αναγνώστης μπορεί να έχει μία αναλυτική εικόνα της σύνθεσης του ελληνικού χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v