Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 3 2016

Φτάνουν τα 10,3 δισ. ευρώ...;

Ξεπερνούν τα 17 δισ. ευρώ οι υποχρεώσεις που έχει να πληρώσει σε ξένους δανειστές η Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2016.

Με δεδομένο ότι από το σύνολο της πρώτης υπο-δόσης των 7,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν από τους δανειστές το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ θα δοθούν το φθινόπωρο (και σε συνάρτηση με τη συμφωνία για το επόμενο "πακέτο προαπαιτούμενων"), γεννάται εύλογα το ερώτημα από πού θα βρεθούν κεφάλαια για να εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία.

 Και εντέλει πώς από τα 7,5 δισ. ευρώ της υπο-δόσης, το ελληνικό Δημόσιο θα καλύψει το 1/3 των συνολικά 6,7 δισ. ευρώ που οφείλει σε φορείς και ιδιώτες.

Σύμφωνα με τους Financial Times αλλά και τη  Wall Street Journal, οι υποχρεώσεις που θα πρέπει να ξεκινά να καλύπτει από την ερχόμενη Τρίτη 7 Ιουνίου η χώρα μας προς ΔΝΤ, κατόχους βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων, Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και ΕΚΤ υπερβαίνει κατά πολύ τα χρήματα/δάνεια που θα εκταμιεύσουν οι δανειστές.

Πιο συγκεκριμένα, μόνο μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να πληρωθούν 306 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ (στις 7/6), άλλα 3,6 δισ. ευρώ σε κατόχους εντόκων (στις 10/6), ενώ άλλο 1,6 δισ. ευρώ στις 17 του μήνα.

Κι έπεται συνέχεια τον Ιούλιο, οπότε και η μεγάλη υποχρέωση προς την ΕΚΤ. Αναλυτικότερα όμως στις 8 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθούν έντοκα γραμμάτια 2 δισ. ευρώ, στις 13/7 περί τα 459 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, στις 15/6 άλλο 1 δισ. ευρώ σε έντοκα, ενώ στις 20 Ιουλίου είναι οι δύο μεγάλες δόσεις προς την ΕΚΤ των 1,446 δισ. ευρώ και 822 εκατ. ευρώ.

Τον Αύγουστο πρέπει να πληρωθούν άλλο 1 δισ. ευρώ (σε έντοκα) στις 5 του μήνα, τον Σεπτέμβριο στις 2/9 άλλοα 1,4 δισ. ευρώ, στις 7 και 19 του ίδιου μήνα άλλα 306 και 149 εκατ. ευρώ αντίστοιχα στο ΔΝΤ.

Τον Οκτώβριο πρέπει να καταβληθούν άλλο 1,4 δισ. ευρώ σε κατόχους εντόκων, στις 4 Νοεμβρίου άλλο 1,4 δισ. ευρώ, με το... μαρτύριο να ολοκληρώνεται (για το 2016) στις 7 Δεκεμβρίου, όταν θα πρέπει να πληρωθούν 306 εκατ. ευρώ.

Συνολικά για το 2016 η Ελλάδα έχει πληρώσει στους δανειστές της 16,8 δισ. ευρώ και μένει να καταβάλει άλλα 17,2, συνολικά 34 δισ. ευρώ έναντι κάθε λογής υποχρεώσεων.

Βάσει των υποχρεώσεων και των χρημάτων που δανείζεται εκ νέου η χώρα, φαίνεται πολύ δύσκολη η προοπτική της εξόδου από τα μνημόνια και η ανάπτυξη της οικονομίας δύσκολα προκύπτει από μία σοβαρή μακροοικονομική ανάλυση.

Αντιθέτως, όπως σημειώνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής, ο κίνδυνος το επόμενο καλοκαίρι η χώρα να υποχρεωθεί να υπογράψει και νέα δανειακή συμφωνία (με άλλο ένα μνημόνιο ) δείχνει πιθανή.

Αλλωστε μη διαφεύγει της προσοχής μας ότι το καλοκαίρι του 2017 (Ιούνιος- Αύγουστος) προβλέπεται να πληρωθεί ένα μεγάλο μέρος του δανείου που συμφωνήθηκε με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ύψους 6 δισ. ευρώ ενώ άλλα 6 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ. Χώρια οι πληρωμές σε ΔΝΤ και ιδιώτες (κατόχους εντόκων γραμματίων) στο ίδιο διάστημα.

Από την απλή και μόνον καταγραφή των υποχρεώσεών μας προς ΕΚΤ, ΕΜΣ, ΔΝΤ, δύσκολα προκύπτουν... διαθέσιμα για να δοθούν έναντι των όσων οφείλει το Δημόσιο σε φορείς και ιδιώτες.

Τα 10,3 δισ. ευρώ που θα δοθούν σε δύο δόσεις από τους δανειστές -και μάλιστα έναντι βαρύτατου τιμήματος- δεν καλύπτουν καν τις συνολικές υποχρεώσεις μας στο δεύτερο 6μηνο (θα πρέπει να πληρωθούν 17,2 δισ. ευρώ), πόσο μάλλον να ικανοποιήσουν τη δέσμευση (; ) που έχει δοθεί, πως ένα μέρος των χρημάτων, 2 με 2,3 δισ. ευρώ, θα καταβληθεί τμηματικά ανά μήνα προς τους οφειλέτες του Δημοσίου.

Το χειρότερο είναι πως ακόμη και μετά το τυπικό πέρας των μνημονίων θα εξακολουθεί να υφίσταται ο ίδιος οικονομικός έλεγχος, έως ότου αποπληρωθεί το 75% των δανείων που η χώρα έχει λάβει από τον μηχανισμό στήριξης.

Τα ερωτήματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα, από τη στιγμή που με πολιτικές ύφεσης φθάσαμε στο πρώτο τρίμηνο 2016 να ανακοινωθεί ύφεση 1,4%, δηλαδή βαθύτερη απ' ό,τι είχε υπολογισθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v