Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 13 2016

Δείκτης Τραπεζών Vs Γενικό Δείκτη

Εμφανής η απόκλιση μεταξύ ΔΤΡ και Γενικού Δείκτη, όπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει «διπλή τοπική κορυφή» στις 61,99 και στις 61,29 μονάδες στις συνεδριάσεις της 23ης και της 24ης Μαΐου.

Εκτοτε ακολούθησε σταδιακή διόρθωση που εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Ωστόσο, για τον Γ.Δ. η «τοπική κορυφή» στις 658,99 μονάδες καταγράφηκε αργότερα, όταν στη συνεδρίαση της 8ης Ιουνίου ωθήθηκε υψηλότερα με αφορμή την αντίδραση των blue chips.

Στο ίδιο διάστημα, κυρίως ξένοι (και... ξένοι) μείωναν θέσεις σε τράπεζες και για κάποιες ημέρες μετακίνησαν ρευστότητα/θέσεις τους στα blue chips.

Αγορές σε τράπεζες και στη συνέχεια σε blue chips σε όλο το διάστημα της προεξόφλησης της επίτευξης της συμφωνίας για την αξιολόγηση. Αντίδραση που συνέβαλε στο διήμερο 23-24/5 να καλυφθούν οι τιμές της τελευταίας ΑΜΚ και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Σημείο απεγκλωβισμού κατά την εκτίμηση μερίδας αναλυτών, με τους ξένους (και... ξένους) να ρευστοποιούν σε επίπεδα (τουλάχιστον) αντίστοιχα της συμμετοχής τους στις ΑΜΚ των τραπεζών.

Μάλιστα στην περίπτωση της Alpha Bank αυτές οι κινήσεις απέδωσαν σημαντικές υπεραξίες, εάν συνεκτιμηθεί πως στη συνεδρίαση της 23ης Μαΐου η μετοχή έφθασε έως τα 2,75 ευρώ.

Συνεπώς αναφερόμαστε σε σημαντική αντίδραση στο διάστημα Μαρτίου-Μαΐου, επίτευξη των τοπικών υψηλών για τον τραπεζικό κλάδο στις 23-24, που διευκόλυνε τον απεγκλωβισμό όσων είχαν τοποθετηθεί στις τελευταίες ΑΜΚ.

Και σε αναπόφευκτη διόρθωση, καθώς όπως επανειλημμένα είχε ειπωθεί το Χ.Α. αντιδρά στην προεξόφληση της επίτευξης της συμφωνίας και θα φανεί στη συνέχεια η τάση ανάλογα με την υλοποίησή της. Υλοποίηση που από τις πρώτες κιόλας μέρες γίνεται μετ' εμποδίων, κινητοποιήσεων και σοβαρών επιφυλάξεων για την αποτελεσματικότητα των φορο-μέτρων και άλλων βαρών.

Ενώ (και) η αγορά «ζυμώνεται» από τώρα με την επόμενη δέσμη προαπαιτούμενων (για την υποδόση των 2,5 δισ. ευρώ), με ορίζοντα την επόμενη αξιολόγηση (...των εργασιακών).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v