Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 1 2016

Σεπτέμβριος: Ενας μήνας με τα όλα του...

Από τους μήνες με υποτονική (αν όχι αρνητική) επίδοση ο Σεπτέμβριος που ξεκινά (και) χρηματιστηριακά σήμερα.

Μεστός εξελίξεων τόσο εκτός όσο και εντός, «χρωματίζεται» κυρίως από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, της Τράπεζας της Αγγλίας, τη Σύνοδο Κορυφής των G20 στην Κίνα και τη συνάντηση των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ στην Αλγερία.

Πιο αναλυτικά, χρονολογικά αύριο Παρασκευή ανακοινώνονται τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Κυριακή - Δευτέρα διεξάγεται η Σύνοδος των G20, ενώ την επόμενη Πέμπτη (8/9) συνεδριάζει η ΕΚΤ. Μία εβδομάδα μετά συνεδριάζει η Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ στις 21 του μήνα αναμένεται η συνεδρίαση της Fed και η έκθεση της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Ο μήνας κλείνει με τη συνάντηση των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ στην Αλγερία, στις 26-28 Σεπτεμβρίου.

Για τα καθ’ ημάς ο μήνας ξεκινά με τη σημαντική συνάντηση Νουί - Τσακαλώτου (στη... σκιά της χθεσινής απάντησης της ΕΚΤ σε σχετικό ερώτημα του Δημ. Παπαδημούλη), με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το λιανεμπόριο και τις εξαγωγές να επιβεβαιώνουν την εκτίμηση για κόπωση της αγοράς, της πραγματικής οικονομίας, ενώ από τη μεθεπόμενη Δευτέρα (12/9) ξεκινά ουσιαστικά η κρησάρα της διαπραγμάτευσης.

Χρηματιστηριακά για τις διεθνείς αγορές ο Σεπτέμβριος παρουσιάζει -σύμφωνα με υπολογισμούς της BofA/Merrill Lynch και πηγή το Bloomberg- τη χαμηλότερη απόδοση σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου.

Για την Ευρώπη -υπό προϋποθέσεις και για εμάς- σημαντική θεωρείται η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Σεπτεμβρίου.

Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε στάσιμος στο 0,2% τον Αύγουστο (πρόβλεψη για 0,3%) ενισχύει ενδεχόμενα που θέλουν τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας να αναγγέλλει πρόσθετα μέτρα στήριξης για τις οικονομίες της Ευρώπης.

Και μια εξέλιξη που αφορά στην «ευρωπεριφέρεια», αύριο Παρασκευή θα φανεί εάν στη Μαδρίτη θα σχηματιστεί κυβέρνηση -υπό τον Ραχόι- ή η μεγάλη χώρα της Ιβηρικής θα πάει για τρίτο γύρο εκλογών μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Και καλό μας μήνα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v