Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 23 2016

Η δυσάρεστη εξαίρεση της Αθήνας...

Εύσημα από τον ΟΟΣΑ στην Αθήνα, αλλά...

Η Αθήνα εφάρμοσε τους όρους των δανειστών και αναδιοργάνωσε ριζικά το φορολογικό σύστημα. Γι' αυτό ο ΟΟΣΑ επαίνεσε την ελληνική πλευρά.

Αυτή είναι η μία όψη, γιατί υπάρχει κι άλλη, η λιγότερο θεατή, που αφορά στη... μοναδικότητα της χώρας μας.

Οπως σημειώνει η Καθημερινή, «... την ώρα που τα άλλα κράτη-μέλη του Οργανισμού μειώνουν τους φόρους, ειδικά στις επιχειρήσεις, σε μία προσπάθεια να τονώσουν την ανάπτυξη, η Ελλάδα κινείται -μόνη αυτή- σε αντίθετη κατεύθυνση και αυξάνει τη φορολογική επιβάρυνση».

Η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που αύξησε τον συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 29% το 2015, αναφέρεται χαρακτηριστικά στη έκθεση.

Σε ό,τι αφορά στα άλλα κράτη-μέλη του, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι πολλές από τις αλλαγές στη φορολογική πολιτική το 2015 είχαν στο επίκεντρό τους τη μείωση της φορολογίας στην εργασία και στις επιχειρήσεις και τη μερική αύξηση των εσόδων τους από την κατανάλωση και τους περιβαλλοντικούς φόρους.

Στις χώρες όπου μειώθηκε η φορολογία των επιχειρήσεων περιλαμβάνονται η Αυστρία, ο Καναδάς, η Εσθονία, η Γαλλία, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, η Τουρκία αλλά και η Ιρλανδία και η Ισπανία κ.ά. Ειδικότερα οι δύο τελευταίες μάς αφορούν σαφώς περισσότερο καθώς θα μπορούσαν να αποτελέσουν υποδείγματα για την προσπάθεια εξόδου από το «θανατηφόρο» σπιράλ ύφεσης/υπερφορολόγησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v