Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 20 2016

Ξανά στο στόχαστρο η Deutsche Bank

Τελειωμό δεν έχουν οι...περιπέτειες της Deutsche Bank, καθώς σε κάθε τομέα όπου δραστηριοποιείται τα πρόστιμα "πέφτουν βροχή".

Ολα συντείνουν στο ότι η διοίκηση του ομίλου πολύ δύσκολα θα αποφύγει να λάβει δραματικές αποφάσεις καθώς ο κλοιός σφίγγει απ΄ όλες τις πλευρές. Και δεν αναφερόμαστε στο πρόστιμο-μαμούθ των 14 δισ. που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ότι ίσως επιβάλλει αλλά στα μικρότερα ή μεγαλύτερα που επιβάλλονται σωρηδόν πλέον (κυρίως) από τις αμερικανικές αρχές.

Συνέπεια αυτών η όλο και πιο δυσχερής προσπάθεια του γερμανικού ομίλου να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια όχι για να καταβάλλει τα πρόστιμα αλλά- πλέον- να εξυπηρετήσει ένα μεγάλο μέρος των ανοιγμάτων της.

Πιο συγκεκριμένα τα τελευταία δυο χρόνια η γερμανική τράπεζα "έφαγε" ένα πρόστιμο που αφορούσε στην χειραγώγηση των τιμών του ασημιού, που έρχεται μετά το σκάνδαλο της χειραγώγησης των τιμών σε συμβόλαια χρυσού, το σκάνδαλο του Libor, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στη Ρωσία, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από «χούντες» στην Ασία κ.ο.κ

Η D.B τελευταία προχώρησε στην έκδοση ομολόγων (για 4,5 δισ. $) που σημαίνει πως ακόμη βρίσκει κεφάλαια ωστόσο το κόστος δανεισμού επιβαρύνθηκε κατά 50 μ.β σε μόλις μία εβδομάδα, καθώς οι "αγορές" καιροφυλακτούν και τιμολογούν ακριβά τα κεφάλαια που προσφέρουν στον "γερμανό ασθενή".

Εύλογο εγείρονται ερωτήματα για τις πηγές που θα βρίσκει κεφάλαια και με τι κόστος ο όμιλος από τη στιγμή που και οι βασικοί μέτοχοι εμφανίζονται διστακτικοί να εισφέρουν στα απαραίτητα αλλά και η Αγκελα Μέρκελ δηλώνει πως δεν θα επιτραπεί η συμμετοχή ξένων επενδυτών σε μεγάλες γερμανικές τράπεζες (σ.σ. εκτός από την Deutsche Bank και στην Commerzbank).

Αναπόφευκτα ο όμιλος θα υποχρεωθεί να προχωρήσει κατ΄αρχήν σε γενναία περικοπή λειτουργικού κόστους (κυρίως συρρίκνωση δικτύου λιανικής και απολύσεις/διαθεσιμότητα εργαζομένων) αλλά και σε αποχώρηση από τομείς δραστηριότητας (θα εξαρτηθεί από το τελικό ύψος του προστίμου που θα κληθεί να καταβάλλει).

Το πιθανότατο είναι, πως η Ουάσιγκτον θα πετύχει να περιορίσει δραστικά την παρουσία του γερμανικού ομίλου στην αγορά των ΗΠΑ (απασχολείται το 10% των εργαζομένων και παράγεται το σχεδόν 20% του κύκλου εργασιών σε τομείς χρηματοοικονομικών/ σύνθετων προιόντων) ή ακόμη και να τον «πετάξει» εκτός αμερικανικής αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v