Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 27 2016

Αυτός δεν είναι δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης

Στον FTSE 25 εντάσσεται (από τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου) ο Σαράντης, στη θέση της ΕΥΔΑΠ.

Ολες οι μεταβολές στους δείκτες αναφέρονται αναλυτικά στο σχετικό θέμα, με την εξαμηνιαία αναθεώρηση να έρχεται να διορθώσει μία από τις πολλές στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί στο Χ.Α. τον τελευταίο καιρό.

Ηταν όμως η περίπτωση του Σαράντη ενδεικτική (και εξόφθαλμη), που μας έδινε την αφορμή για να αναφερθούμε στη μη αντιπροσωπευτικότητα (ειδικά) του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στη σχετική ανάρτηση (της 2ας/9) σημειωνόταν, μεταξύ άλλων, πως... εκτός δείκτη, για παράδειγμα, μετοχές όπως της J&P ΑΒΑΞ (επίσης ενδεικτική η περίπτωση), καθώς το χρηματιστήριο χρησιμοποιεί (πάνω-κάτω) τα ίδια κριτήρια, τις ίδιες προϋποθέσεις όπως παλαιότερα, τότε που η εικόνα και το βάθος του Χ.Α. ουδεμία σχέση είχαν με τη σημερινή απαξιωτική πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση ορισμένων χρηματιστηριακών παραγόντων, ακόμη και η σύνθεση των δεικτών χρειάζεται επικαιροποίηση και αναβάθμιση. Προφανώς δεν θα λυθεί έτσι το πρόβλημα, δεν θα αναβαθμιστεί η αγορά, πλην ωστόσο βελτιωτικές κινήσεις θα πρέπει να γίνουν».

Τα ίδια ισχύουν -λίγο έως πολύ- και σήμερα. Καθίσταται προφανής η ανάγκη, στρεβλώσεις όπως αυτές να διορθωθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v