Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 16 2016

Ιταλία: Ένας σύμμαχος...

Τo χρηματιστήριο του Μιλάνου ήταν το μόνο -από τα κύρια ευρωπαϊκά- που υποχώρησε την Τρίτη. Με μικρές απώλειες για τον ΜΙΒ στις 16.682,37 μονάδες, αλλά με απώλειες.

Ο 40άρης δείκτης του ιταλικού χρηματιστηρίου διόρθωσε κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων ρευστοποιήσεων/πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο. Με απώλειες η Banca Monte dei Paschi di Siena στο 0,25 ευρώ αλλά και άλλες 3 τραπεζικές μετοχές (αντιθέτως, ενισχύθηκε η Banca Emilia Romana).

Την ίδια ώρα, στην αγορά ιταλικών ομολόγων το spread του 10ετούς υπερέβη μετά από καιρό το 2%, συνέπεια των εντεινόμενων εκροών/ρευστοποιήσεων λόγω των επιφυλάξεων των traders ενόψει του πολύ κρίσιμου δημοψηφίσματος της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου.

Όπως σημείωνε από τις 26 Σεπτεμβρίου το euro2day.gr, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είχε διαμηνύσει πως θα παραιτηθεί αν χάσει. Τότε -τέλη Σεπτεμβρίου- SI και NO εμφάνιζαν (σύμφωνα με τη La Republica) μικρή διαφορά, η οποία όμως διευρύνεται τελευταία υπέρ του ΟΧΙ.

Θυμίζουμε, πως τον Ιούνιο η όμορφη Βιρτζίνα Ράτζι πήρε με περίπατο (ποσοστό 67,3% ) τον μητροπολιτικό δήμο της Ρώμης, με τον υποψήφιο της κεντρο-αριστεράς Ρομπέρτο Τζακέτι (32,7%), με την 37χρονη πολιτευτή του Κινήματος των 5 Αστέρων (M5S) να είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται σε αυτό το αξίωμα στην Αιώνια Πόλη.

Τελευταία δημοσκόπηση (για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού La 7) δείχνει ότι το 39,2% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα, το 34,9% «ναι», ενώ το 25,9% δηλώνει ότι είναι ακόμη αναποφάσιστο.

Οπως σημειώναμε νωρίτερα στο χρηματιστηριακό σχόλιό μας, το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου (*) διεξάγεται μία ημέρα νωρίτερα του Eurogroup και λίγες πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ (7-8 του μήνα και τελευταία προγραμματισμένη για το 2016).

Οι εξελίξεις στην Ιταλία και η εύλογη κρισιμότητά τους ενδεχομένως να αποδειχθούν ένας καλός σύμμαχος για την Αθήνα σε αυτή την "πονηρή" συγκυρία.

(*) Την ίδια ημέρα διεξάγεται η επαναληπτική αναμέτρηση στην Αυστρία (του δεύτερου γύρου των προεκλογικών εκλογών της 22ας Μαΐου).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v