Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 2 2017

2017: Ευκαιρία είναι...

Πανηγυρική η σημερινή έναρξη της πρώτης συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με ευχές και προσδοκίες και επισημάνσεις από τους καθ’ ύλην αρμόδιους.

Καλά είναι αυτά, όπως και οι μικροβελτιώσεις που ανακοινώθηκαν από τη διοίκηση την προηγούμενη εβδομάδα.

Ομως, ευκαιρία είναι μετά από μία χρονιά-μεταίχμιο όπως η περυσινή και στην αρχή μίας τόσο κρίσιμης όπως αυτή που ξεκίνησε, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι να προχωρήσουν σε ενέργειες ουσιαστικής αναβάθμισης τόσο του Χρηματιστηρίου όσο και του επενδυτικού πλαισίου της μαρκέτας μας.

Φερειπείν, ευκαιρία είναι να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει ένα πλαίσιο που θα προστατεύει κυρίως τους μικροεπενδυτές από τις ενέργειες (ενίοτε μεθοδεύσεις) των μεγαλομετόχων. Εκτιμώντας πως το 2017 θα είναι μία χρονιά ραγδαίων ανακατατάξεων, συγχωνεύσεων, απορροφήσεων, δημόσιων προτάσεων, να τεθεί ένα αυστηρό πλαίσιο προϋποθέσεων και προδιαγραφών.

Φερειπείν να καταστεί δυνατή η ουσιαστική προστασία των μικρότερων επενδυτών, μετόχων, όπως και η απόδοση ευθυνών σε μέλη Δ.Σ. εισηγμένων που λειτουργούν σε βάρος της επενδυτικής ιδέας. Ειδικότερα στο θέμα των αμοιβών μελών Δ.Σ. προβληματικών εταιρειών απαιτείται να γίνει δικαιότερη κατανομή.

Φερειπείν ευκαιρία είναι να προχωρήσει η αντιπροσωπευτικότερη απεικόνιση των πραγματικών δεδομένων της αγοράς. Δεν συνάδει με την εικόνα του Χ.Α. που θέλουν να δημιουργήσουν ο... λειψός και ετερόκλητος FT Mid Cap, η μη συμμετοχή πραγματικά ισχυρών ομίλων στον FTSE 25, η ετεροβαρής διαμόρφωση των δεικτών.

Καλές οι εξαγγελίες του προέδρου του Χ.Α. για την προοπτική δημιουργίας «χρηματιστηρίου ενέργειας» (θέση που έχουμε υπεραμυνθεί και από το Euro2day.gr), καλύτερη όμως είναι η ορθολογικότερη λειτουργία της υφιστάμενης αγοράς, της διόρθωσης των τόσων προβλημάτων, ατελειών και δυσλειτουργιών (συνήθως σε βάρος των μικρότερων και πιο αδύναμων).

Ευκαιρία είναι να βελτιωθούν μερικά από τα αρκετά κακώς κείμενα στη μαρκέτα μας, το 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v