Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 10 2017

Η «σιδηρά» κυρία του SSM στην Αθήνα

Εκφραστής της "σκληρής γραμμής" για τις συστημικές τράπεζες είναι η Ντανιέλ Νουί, η οποία ως επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού έρχεται στην Αθήνα για διευρυμένες διαβουλεύσεις την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη.

Εκτός από τις συσκέψεις στην Τράπεζα της Ελλάδος, η 66χρονη Γαλλίδα θα έχει επαφές με τους επικεφαλής του ΤΧΣ αλλά και με τους τραπεζίτες (σχεδόν αποκλειστικά), με το φλέγον πρόβλημα των "μη εξυπηρετούμενων δανείων".

Η "σιδηρά κυρία" του SSM που "χρεώνεται" στο "στρατόπεδο Σόιμπλε", αντιμετωπίζει με εξαιρετική δυσπιστία το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Αλλωστε, είναι ακόμη νωπές στη μνήμη των παραγόντων του κλάδου οι πρωτοβουλίες του SSM για την ακύρωση της ανάληψης της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς (από τον Χρήστο Παπαδόπουλο), την αποκαθήλωση στελεχών από το ΤΧΣ, την αμέριστη στήριξη προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής (Λεωνίδα Φραγκιαδάκη), αλλά και την καθοριστική εμπλοκή στην περίπτωση της Attica Bank.

Συνεπώς θα έχει ενδιαφέρον όχι μόνο για το τι θα δει η Ντανιέλ Νουί αλλά κυρίως τι θα πει, μετά την ολοκλήρωση των επαφών της στην Αθήνα, και βεβαίως τι θα μεταφέρει στο "κεντρικό σύστημα".

Να σημειωθεί πως ο προσεχής Σεπτέμβριος θα είναι ένας εξαιρετικά κρίσιμος μήνας για το σύστημα, αφού τότε και με πρωτοβουλία της ΤτΕ (ως εποπτικής αρχής) θα τεθούν επί τάπητος όλα τα δεδομένα για τα NPLs.

Θυμίζουμε πως η πρώτη αξιολόγηση έγινε στα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2016. Οπότε ένα χρόνο μετά, η "κρησάρα" του Σεπτεμβρίου αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v