Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 30 2017

ΕΧΑΕ: Το «βαρύ» ιστορικό των χρηματικών διανομών

Μπορεί το σύνολο της χρηματικής διανομής (μέρισμα 0,065 ευρώ που αποφασίστηκε και επιστροφή κεφαλαίου 0,26 ευρώ που θα ψηφιστεί στην επαναληπτική ΓΣ του Ιουνίου) να συζητήθηκε έντονα στη χρηματιστηριακή κοινότητα, επειδή υπερέβη κατά πολύ τα περυσινά ετήσια κέρδη της εισηγμένης, ωστόσο:

Πρώτον, εξασφάλισε για μια ακόμη χρονιά πολύ ικανοποιητικό εισόδημα στους μακροχρόνιους μετόχους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα. Ειδικότερα, κατά την τελευταία δωδεκαετία η ΕΧΑΕ διανέμει μετρητά κάθε χρόνο στους μετόχους της, το άθροισμα των οποίων έχει διαμορφωθεί στα 5,9351 ευρώ ανά τίτλο.

Με άλλα λόγια, ο μακροπρόθεσμος κάτοχος μετοχών της εταιρείας -αν συνυπολογιστούν και οι χρηματικές διανομές- διασφάλισε το μεγαλύτερο ποσοστό της επένδυσής του, παρά το πλήγμα που επέφερε στο ΧΑ η οικονομική κρίση.

Και δεύτερον, η υψηλή φετινή διανομή εδράζεται σε ένα μεγάλο βαθμό, όχι μόνο στα υψηλά διαθέσιμα της εισηγμένης, αλλά και στις προσδοκίες της διοίκησης (βλέπε δηλώσεις του προέδρου της Ιάκωβου Γεωργάνα) ότι η κατάσταση από φέτος θα αρχίσει να βελτιώνεται.

Τέλος, μια έμμεση αμοιβή προς τους μετόχους είναι και η ακύρωση ιδίων τίτλων, η οποία θα αποφασιστεί (και αυτή) στην επαναληπτική γενική συνέλευση του Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v