Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 15 2017

Τράπεζες: Τις πταίει για την άτακτη υποχώρηση

Σε άτακτη υποχώρηση χθες-σήμερα ο τραπεζικός κλάδος, με εντεινόμενες ρευστοποιήσεις από ξένα funds (η μερίδα του... λέοντος από αμερικανικά) και μάλιστα σε τιμές χαμηλότερες και της τρίτης αξιολόγησης. Νωρίτερα, την πορεία των Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς ακολούθησε και η Εθνική, καθώς χάνει το 0,30 ευρώ της ΑΜΚ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες δεν συνδέουν τις πωλήσεις/πιέσεις στις τράπεζες με την επίμονη αιτίαση του ΔΝΤ για AQR (ενδεχόμενο που δεν παίζει ούτε θεωρητικά...) αλλά με την πίεση που ασκούν ήδη οι δανειστές, θέτοντας πιεστικά το ζήτημα της απομείωσης των NPLs.

Η πίεσή τους επικεντρώνεται στην απαίτηση για να τρέξουν οι διαδικασίες του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων (και ελεύθερων επαγγελματιών) αλλά και στο μείζον «αγκάθι» για την κυβέρνηση, που είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Επί της ουσίας, αυτές τις ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θέτουν ανοιχτά ζήτημα βραδυπορίας στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Οι δανειστές θεωρούν πολύ μικρό το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί (λιγότερες από 100 εταιρείες) και ζητούν μέχρι τέλους του έτους να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, έτσι ώστε στη σχετική διαδικασία να ενταχθούν τουλάχιστον 1.000 εταιρείες.

Εάν σε αυτά προστεθούν και οι διαθέσεις για... υποτιμητική κερδοσκοπία (και λόγω triple witching), «δένει το... γλυκό» για τη χθεσινή-σημερινή πίεση στις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v