Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 23 2017

ΕΛΤΡΑΚ: Η διανομή-μαμούθ και το… τίναγμα της μετοχής

Θεωρητικά τουλάχιστον, όταν μια εισηγμένη εταιρεία ανακοινώσει την πρόθεσή της να διανείμει στο μέλλον μετρητά στους μετόχους της, η τιμή της μετοχής δεν πρέπει να μεταβληθεί. Και αυτό γιατί ό,τι εισπράξει ο μέτοχος θα το χάσει αντίστοιχα η εταιρεία, της οποίας ιδιοκτήτης είναι ο ίδιος (μάλιστα, στην περίπτωση των μερισμάτων, ο μέτοχος χάνει 15% παραπάνω απ’ ό,τι εισπράττει, λόγω της σχετικής φορολογικής επιβάρυνσης).

Στην πράξη βέβαια, είναι εύλογο να επηρεάζεται ως ένα βαθμό θετικά η τρέχουσα τιμή της μετοχής, καθώς οι επενδυτές θέλουν να είναι τοποθετημένοι σε εταιρείες που τους προσφέρουν ρευστότητα, ιδίως σε δύσκολες εποχές όσο οι τρέχουσες.

Αλλά πώς εξηγείται η μετοχή της ΕΛΤΡΑΚ να κερδίσει πάνω από 40% (από τα 2,24 στα 3,20 ευρώ) μέσα σε τέσσερις συνεδριάσεις, επειδή η εταιρεία αποφάσισε να διανείμει ένα πολύ μεγάλο ποσό στους μετόχους της;

Μια πρώτη πιθανή απάντηση είναι ότι η ρηχή χρηματιστηριακή αγορά μας δεν ξέρει να αποτιμά σωστά τις εταιρείες χαμηλής κεφαλαιοποίησης, άρα δεν είχε αντιληφθεί ότι «περίσσευαν» από την ΕΛΤΡΑΚ 18,1 εκατ. ευρώ, ή περίπου το 60% της τότε χρηματιστηριακής της αξίας. Και ήρθε η διανομή του ποσού αυτού για να το κάνει αντιληπτό.

Μια δεύτερη ενδεχόμενη απάντηση είναι ότι μέρος των επενδυτών «παρασύρεται» από το μεγάλο διανεμόμενο ποσό και σπεύδει να αγοράσει, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι λίγο-πολύ θα διανέμεται κάθε χρόνο.

Υπάρχουν και άλλες πιθανές απαντήσεις, ωστόσο -σε κάθε περίπτωση- το ερώτημα είναι το σκεπτικό με βάση το οποίο μια παραδοσιακά «συντηρητική» διοίκηση προχώρησε σε μια τόσο επιθετική κίνηση και μάλιστα ξαφνικά (δεν είχε κάνει την παραμικρή αναφορά στην τακτική γενική συνέλευση του Σεπτεμβρίου).

Πάντως, μετά την αφαίρεση των 18,12 εκατ. ευρώ που προτίθεται να διανείμει και του 1,7 εκατ. που μοίρασε τον Σεπτέμβριο ως κανονικό μέρισμα, ο καθαρός δανεισμός της ΕΛΤΡΑΚ με βάση τα στοιχεία της 30ης/6/2017 σκαρφαλώνει από τα 5,5 στα 25,3 εκατ. ευρώ, όταν τo EBITDA του πρώτου εξαμήνου είχε διαμορφωθεί στα 4,5 εκατ. ευρώ (λογικός δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA, αν θεωρήσουμε ότι η λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας δεν θα μειωθεί σημαντικά στο μέλλον).

Περισσότερες πληροφορίες θα προκύψουν από την Εκτακτη Γενική Συνέλευση της 6ης Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v