Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 4 2018

Τι θα δείξει το έντοκο

Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή δημοπρασία εντόκου 6μηνης διάρκειας από τον ΟΔΔΗΧ, με σκοπό να αντληθούν 1,25 δισ. 

Η προσοχή εστιάζεται αφενός στην προσφορά/υπερκάλυψη, αφετέρου (και κυρίως), στο επιτόκιο, δεδομένων της «τσιμπημένης» προηγούμενης έκδοσης (στο 0,85% τον Ιούνιο από 0,7% τον Μάιο), κυρίως λόγω του κλίματος που επικρατούσε στις αγορές λόγω Ιταλίας και της συντήρησης του 10ετούς ομολόγου χαμηλότερα του ορίου του 4% (χθες στo 3,95%). 

Προφανώς το επιτόκιο της δημοπρασίας θα πρέπει -λογικά- να είναι προς σύγκριση όχι με το 0,85% αλλά με το 0,70%, με τη διαμόρφωσή του να δείχνει αρκετά. 

Παράλληλα ο ΟΔΔΗΧ έχει επικοινωνήσει στα ξένα σπίτια τον προγραμματισμό του για τακτικές δημοπρασίες/εκδόσεις εντόκων 12μηνης διάρκειας για 4 φορές τον χρόνο, Μάρτιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο.

Συνεπώς για τον Σεπτέμβριο θα «τρέξει» ένα 12μηνο έντοκο και το εύλογο ερώτημα είναι εάν στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις 20 Αυγούστου θα επιχειρηθεί μία έκδοση νέου ομολόγου ή μήπως επιλεγεί μία άλλη κίνηση που θα άρεσε στις αγορές. Λόγου χάρη, σε συνεννόηση με τον ESM και το IMF, να γίνει η αποπληρωμή 4-5 δισ. από τα 10,4 δισ. που οφείλονται στο Ταμείο (με μέσο επιτόκιο/κόστος 3,90%), με χρήματα από τον Μηχανισμό μεσοσταθμικό στο 1,90%). Μία εναλλακτική που έχει πέσει στο τραπέζι και από τη Rothschild. 

Για να δούμε, σήμερα κατ' αρχάς...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v