Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 23 2018

Τι παίζει με ομόλογο, με ΕΚΤ

Συνδεδεμένο με το ιταλικό 10ετές το αντίστοιχο ελληνικό. Επανήλθε πάνω από το όριο του 3% καταδεικνύοντας πόσο δύσκολη θα είναι η συνέχεια για την προσπάθεια έκδοσης ενός νέου ομολόγου από την Αθήνα. Τουλάχιστον όσο το ιταλικό δεν υποχωρεί χαμηλότερα των 2,5%.

Σε πρόσφατη έρευνα αγοράς/διαθέσεων των funds η  Rothschild είχε καταλήξει στο συμπέρασμα, πως όσο το ιταλικό είναι πάνω από το 2,5% τόσο δεν θα πρέπει να βιαστεί η Αθήνα. Ο Σεπτέμβριος έχει ήδη χαθεί, ο Οκτώβριος φαίνεται δύσκολος, καθώς είναι ο μήνας που στις Βρυξέλλες προετοιμάζονται για σύγκρουση με την Ρώμη (με αφορμή τον προϋπολογισμό) οπότε δύσκολα θα αποκλιμακωθούν οι πιέσεις. Για Νοέμβριο; και βλέπουμε; Τουλάχιστον η Αθήνα δεν έχει άμεσες ανάγκες για κεφάλαια, οπότε...βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως θα μπορούσε να πειραχτεί το "μαξιλάρι" (επουδενί).

Αραγε θα προχωρήσει ο ΟΔΔΗΧ σε έκδοση εντόκου 12μηνης διάρκειας, όπως είχε διαφανεί με βάση τον σχεδιασμό που είχε γίνει με την Rothschild για 4 εκδόσεις εντόκων 12μηνης διάρκειας στον χρόνο. Για να δούμε, καθώς θα είναι το πρώτο σοβαρό crash test με την Ελλάδα solο στις αγορές. 

ΕΚΤ: Θα μπορούσε ο Μάριο Ντράγκι επικαλούμενος την κρισιμότητα της κατάστασης σε Ιταλία, Τουρκία, ΕΜ, διαμάχη ΗΠΑ- Κίνας, Fed κ.λ.π να εισηγηθεί παράταση του QE για ένα εύλογο χρόνο; η απάντηση είναι καταφατική και έρχεται από πολύ αξιόπιστη πηγή. Συνεπώς δύο ημερομηνίες μας ενδιαφέρουν, η 13 Σεπτεμβρίου και η 25 Οκτωβρίου, οπότε οι συνεδριάσεις του δ.σ της Τράπεζας για θέματα νομισματικής πολιτικής. 

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αφήνει αδιάφορες τις  Βρυξέλλες, καθώς μία 6μηνη παράταση θα ερχόταν  να καλύψει και την προεκλογική περίοδο των ΕυρωΕκλογών, στις 23 -26 Μαΐου. Και το τελευταίο που θα ήθελαν οι... μανδαρίνοι των Βρυξελλών θα ήταν "εστίες ανάφλεξης" και περαιτέρω ενίσχυσης των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων/σχηματισμών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v