Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 18 2019

Το χρηματιστήριο και τα στοιχεία που έχουν σημασία

Ο project senior manager της ΕΧΑΕ Βασίλης Κλέτσας (με μακρά και επιτυχημένη πορεία στο χώρο της ανάλυσης και της διαχείρισης χαρτοφυλακίου) μιλώντας στο neoforum μπορεί μεν να απέφυγε να προχωρήσει σε εκτιμήσεις-προβλέψεις για την πορεία του ΧΑ, ωστόσο παρέθεσε μερικά ενδιαφέροντα νούμερα.

Με βάση τις μέσες προβλέψεις των αναλυτών, των κέρδη των εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑ θα αυξηθούν φέτος κατά περίπου 20%, όταν οι αντίστοιχοι μέσοι όροι είναι 7,2% για την Ευρώπη και 13% για τις αναδυόμενες αγορές.

Εξετάζοντας τους μέσους δείκτες P/E των αγορών, η Ελλάδα βρίσκεται στο 12,15, η Ευρώπη στο 13,29 και οι αναδυόμενες αγορές στο 13,86.

Οι αναλυτές προβλέπουν φέτος αύξηση των χρηματικών διανομών στο ΧΑ κατά περίπου 15%, όταν από του χρόνου η φορολογική επιβάρυνση των μερισμάτων θα υποχωρήσει κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες (από το 15% στο 10%).

Τέλος, ο κ. Κλέτσας χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη τη δυνατότητα απόκτησης «χρυσής βίζας» και μέσα από την αγορά εγχώριων χρηματοοικονομικών προϊόντων, ωστόσο απέφυγε να προχωρήσει σε εκτιμήσεις για το κατά πόσο (και με ποια ενδεχομένως χρονική υστέρηση) οι ξένοι θα επιλέξουν τέτοια προϊόντα για να αποκτήσουν τη «χρυσή βίζα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v