Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Τρι 30 Απρ

VIOHALCO:  Σενάρια για FTSE25

Δεν ανοίγουν τα...χαρτιά τους, στον όμιλο Viohalco, όσον αφορά στις ενέργειες που θα μπορούσαν να γίνουν ως προς την εκπροσώπηση του στον "μεγάλο δείκτη", πέραν της αναφερθείσας μετοχής.

Χρηματιστηριακή παρουσία έχουν η Viohalco στον FTSE25 και η Cenergy στον Mid Cap. Εκτός αυτών των δεικτών η ElvalHalcor με διάφορα σενάρια να έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά.

Πως έχει η κατάσταση: μέχρι τα μέσα Μαΐου θα έχει βγει από τον 25άρη η Grivalia (μετά την συγχώνευση μέσω απορρόφησης από την Eurobank) και στην 6μηνιαία αναδιάρθρωση την θέση της θα καταλάβει άλλη εισηγμένη.

Βάσει των επίσημων στοιχείων του χρηματιστηρίου πρώτη επιλαχούσα είναι η Cenergy (του ομίλου Viohalco) καθώς πληροί τα κριτήρια διασποράς, χρηματιστηριακής αξίας, αποτελεσμάτων κ.λ.π. Όμως η αποτίμηση της είναι (τιμές 30 Απριλίου) στα 243.03 εκατ., όταν της ElvalHalcor διαμορφώνεται στα 604,14 που όμως δεν πληροί κυρίως την προϋπόθεση του free float (στο 91,44% το ποσοστό της Viohalco, συνεπώς θα έπρεπε να το μειώσει κατά, τουλάχιστον, 6,5%).

Ωστόσο πηγές της διοίκησης έχουν διαψεύσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός μίνι placement που θα άνοιγε τον δρόμο για την είσοδο της θυγατρικής στον δείκτη, τουλάχιστον σε αυτές τις τιμές. Και θεωρώ, πως ΔΕΝ είναι στις άμεσες προτεραιότητες τους.

Ομως έμπειροι χρηματιστηριακοί παράγοντες, στους οποίους απευθύνθηκα (πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι προσεγγίζουν θετικά τον όμιλο) εκτιμούν πως θα ήταν δυνατό ένα άλλο σενάριο, λίγο πιο μακροπρόθεσμο, με ορίζοντα την μεθεπόμενη αναθεώρηση των δεικτών όταν πιθανά οι αποτιμήσεις των εταιρειών θα είναι υψηλότερες. Έτσι σε αυτή την φάση (στις 13 Μαίου) πιθανότατα θα ανακοινωθεί η αναβάθμιση της Cenergy (στον FTSE25) και συν τω χρόνω θα προετοιμάζεται το έδαφος για την ένταξη στον δείκτη και της ElvalHalcor, σε δεύτερο χρόνο.

Αλλωστε ένα από τα στοιχήματα που παίζει η αγορά, σε ορίζοντα τριμήνου είναι να ενισχυθεί η αποτίμηση της Viohalco πάνω από το όριο του 1 δισ. και συν τω χρόνω της ElvalHalcor προς τα 700- 800 εκατ.

Με μεγαλύτερη τάξη μεγέθους (και χρηματιστηριακής αξίας ) ο εξωστρεφής όμιλος θα μπορούσε να "πουλήσει" ακόμη καλύτερα στις διεθνοποιημένες χρηματιστηριακές αγορές, όπου άλλωστε είναι εισηγμένες οι μετοχές του.

Συνεπώς δεν θα μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση εάν σε...επόμενο/εύλογο χρόνο ο όμιλος είχε 3πλή εκπροσώπηση στον FTSER25, θυμίζοντας πως σήμερα μόνον Eurobank (για λίγο ακόμη) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Ενεργειακή έχουν δύο εισηγμένες/ενταγμένες στον δείκτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v