Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 23 2019

ElvalHalcor: Ενα υποτιμημένο blue chip

Στα 592,88 εκατ. η αποτίμηση της ElvalHalcor, με βάση το "κλείσιμο" της Τετάρτης, στα 1,58 ευρώ.

Ο όμιλος ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα τριμήνου, που λίγο ως πολύ αποτυπώνουν την σταθερή ενδυνάμωση του για την πλειονότητα των οικονομικών μεγεθών, λειτουργίας, κόστος χρηματοδότησης κ.λ.π

Θα σταθώ σε 3 σημεία, που μου κίνησαν την προσοχή:

- ο κλάδος του αλουμινίου, που είναι και το ισχυρό χαρτί της ElvalHalcor (κύκλος εργασιών σε σύνολο 551,9 εκατ.) παρουσιάζει αυτό το αποτέλεσμα ενόσω είναι σε εξέλιξη το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα (150 εκατ.) με την προοπτική αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας κατά 20% (από το 2020 , που θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα). Πρακτικά ο κλάδος του αλουμινίου, από την στιγμή που θα αντισταθμίζεται αποτελεσματικά (για παράδειγμα τα προ φόρων ανήλθαν σε 11 εκατ., από 12,6 εκατ. λόγω της αρνητικής επίδρασης από τη μείωση της τιμής του μετάλλου) θα μπορούσε να αποφέρει ένα επιπλέον (σε μέσους όρους ) επιπλέον 10% με 15% στο καθαρό αποτέλεσμα με ενδεχόμενο ακόμη μεγαλύτερο εάν η τιμή του μετάλλου βοηθήσει,

- η ωρίμανση της νεοεγκατασταθείσας παραγωγικής δυναμικότητας στο εργοστάσιο σωλήνων χαλκού (ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2018) το πιθανότερο είναι πως θα επενεργήσει προσθετικά,

- η παραγωγική δυναμικότητα/δυναμική και στους δύο κλάδους (αλουμινίου/χαλκού) σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ζήτηση για...λεπτά μέταλλα (περαιτέρω στροφή της Ε.Ε σε φιλικότερα προς το περιβάλλον προιόντα, αυτοκίνητα, αεροπλάνα και μικρότερα) προβάλλει ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια στην αλυσίδα ζήτησης-παραγωγής με βελτιούμενο το λειτουργικό κόστος.

Πρόβλημα παραμένει το μη ανταγωνιστικό, σε σχέση με ομίλους/εταιρείες της Ευρώπης κόστος λειτουργίας (αυτό, που αφορά στην ενέργεια ειδικότερα σε βιομηχανίες στον τομέα της μεταποίησης ) ωστόσο και αυτό παραμένει συγκριτικά χαμηλό (σε σχέση με άλλους εγχώριους ομίλους) καθώς δεν ξεπερνά το 15% του συνολικού.

Προοπτικά η ElvalHalcor είναι μία από τις εταιρείες που θα δικαιολογούνταν να έχει μία θέση στον FTSE25, πλην όμως το free float και δευτερευόντως η ταχύτητα κυκλοφορίας "απαγορεύουν" ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Με ένα ποσοστό της τάξεως του 91,44% η Viohalco στο μ.κ της εισηγμένης οποιαδήποτε σκέψη για τον 25άρη σταματά πριν καν ξεκινήσει. Η διοίκηση έχει ξεκαθαρίσει (επανειλημμένα ) πως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε διεύρυνση της "διασποράς" συνεπώς η συζήτηση θα σταματούσε εδώ.

Ομως επειδή οι αγορές είναι αγορές και σήμερα η κατάσταση είναι έτσι και... μεθαύριο είναι αλλιώς θα έλεγα πως ποτέ δεν ξέρεις.

Ούτως ή άλλως η ElvalHalcor με βάση τα μεγέθη της, τις προοπτικές της, την χρηματιστηριακή αξία της λογίζεται σαν blue chip.

Αλλωστε η αποτίμηση της Cenergy που εντάχθηκε στον δείκτη αποτιμάται στα 238,46 εκατ. (αυτή την παράμετρο θα πρέπει να την προσέξουν οι της διοικήσεως μην τυχόν και βρεθούν προ αρνητικής εκπλήξεως στην επόμενη ή μεθεπόμενη αναδιάρθρωση των δεικτών).

Αυτά για την ώρα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v