Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 12 2019

Το επιτυχές εγχείρημα της Εθνικής και άλλα τινά...

Κατά γενική εκτίμηση, η κίνηση της Εθνικής να «βγει» με την έκδοση του Tier II κρίθηκε -εκ του αποτελέσματος- ιδιαίτερα επιτυχής.

Με τον Χρήστο Κίτσιο να καλύπτει από νωρίς χθες τη σχετική διαδικασία και με συμπληρωματική ενημέρωση που είχαμε μέχρι την ολοκλήρωσή της, γνωρίζουμε πως τόσο στην πλ. Κοτζιά όσο και στην πλ. Συντάγματος επικρατεί καλό κλίμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου, το βιβλίο έκλεισε με σημαντική υπερκάλυψη, ξεπέρασαν το 1,65 δισ. οι προσφορές, με την Εθνική να αντλεί 400 εκατ., με το κουπόνι έκδοσης στο 8,25%.

Από το αποτέλεσμα φάνηκε πως το ταξίδι-αστραπή του Παύλου Μυλωνά στο Λονδίνο απέδωσε τα μέγιστα, καθώς πολλοί ήταν οι κωδικοί από το City που ανταποκρίθηκαν.

Παράλληλα με τις ενέργειες της Εθνικής αλλά και των διοικήσεων των άλλων τριών συστημικών, η κινητικότητα που αναπτύσσεται τα τελευταία 24ωρα είναι ενθαρρυντική. Από την άποψη πως αυτά που πρέπει να γίνουν, θα προχωρήσουν πιο συντονισμένα (επιτέλους, τέλος στη στείρα... μικροκομματική επιθετικότητα μίας κυβέρνησης κατά του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας...) και με ταχύτερους ρυθμούς, ειδικά στο θέμα/μείζον πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων.

Υπέρμαχος των εμπροσθοβαρών, άρα δραστικών, λύσεων ο νέος υφυπουργός αρμόδιος για τα του χρηματοπιστωτικού Γιώργος Ζαββός, ο οποίος μέσα στα επόμενα 24ωρα θα έχει επαφές με τους επικεφαλής των συστημικών ομίλων. Κύριο θέμα, πώς θα αρθούν τα όποια προβλήματα μένουν για την υλοποίηση του σχεδιασμού του ΤΧΣ για ΑPS, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι τιτλοποιήσεις.

Ενημέρωση για το ίδιο θέμα είχε και ο Ακης Σκέρτσος από την JP Morgan (Παγκράτι-Κολιάτσου έχει κάνει τη διαδρομή Λονδίνο-Αθήνα ο Στέλιος Παπαδόπουλος), ενώ τη Δευτέρα έρχεται Αθήνα ο Prem Watsa, ενώ ακούγεται πως μέσα στον Ιούλιο θα έρθει και άνθρωπος του Wilbur Ross [ο ίδιος δεν εμφανίζεται σε καμία (συμ)μετοχική θέση αλλά το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις παραμένει εύλογο].

Λογικά, μέσα στα επόμενα 24ωρα θα ξεκαθαρίσει και το θέμα της έκδοσης ενός νέου κρατικού τίτλου, και ως προς τον χρόνο -εάν δηλαδή θα «βγει» μέσα στις επόμενες 5-10 ημέρες ή θα πάει για αρχές Σεπτεμβρίου- και ως προς τον χαρακτήρα -θα είναι 7ετές, όπως θέλουν κυρίως οι τελικοί αγοραστές, ή θα είναι 15ετές, όπως πιέζουν -κυρίως- τα hedge funds.

Πάντως η ομάδα της Ομήρου, υπό τον Δημήτρη Τσάκωνα, είναι πανέτοιμη για να «βγει» όποτε της ζητηθεί. Η τελευταία ενημέρωση έγινε χθες και όλα είναι έτοιμα. Για να δούμε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v